Linkovi

Američka vojska uništava zalihe kemijskog oružja (10/8/03) - 2003-08-09


Američka kopnena vojska započela je s uništavanjem kemijskog oružja preostalog iz doba Hladnog rata. Taj proces se odvija u vojnom skladištu u blizini mjesta Anniston saveznoj državi Alabami. U sljedećih sedam godina u navedenom skladištu bit će uništeno 2,200 raketa teških 50 tona u kojima se nalaze nervni i drugi bojevi plinovi.

Prethodno je savezni sudac u državi Washington donio odluku da uništavanje projektila s bojevim otrovima može otpočeti jer protivnici, koji su podigli tužbu, nisu uspjeli dokazati da ta operacija predstavlja opasnost po okoliš. Mnogi stanovnici Annistona šest su se godina borili da se spaljivanje oružja blokira. Dužnosnici vojske kažu da je proces spaljivanja potpuno bezopasan. Ipak, vlasti Alabame podijelile su ljudima koji žive u blizini palionice zaštitne kapuljače.

Organizacije za zaštitu okoliša tvrde da je područje Annistona pregusto naseljeno za spaljivanje kemijskog oružja. Vojska je do sada opasne kemikalije uglavnom spaljivala u slabo naseljenim područjima kao što je atol Johnston u blizini Havaja. Vojni dužnosnici tvrde da bi za stanovnike Annistona bilo daleko opasnije da staro korodirano oružje ostane gdje se sada nalazi, jer stotine raketa počinju ispuštati punjenje.

XS
SM
MD
LG