Linkovi

Uvođenje mira u Liberiju (10/8/03) - 2003-08-09


U glavni grad Liberije, Monroviju, stigle su nigerijske snage. One su prvi element multinacionalnih snaga, koje će predvoditi Ekonomska zajednica zemalja Zapadne Afrike, odnosno, ECOWAS. Američki vojni časnici rade s ovim snagama na ponovnom uspostavljanju sigurnosti kako bi se liberijskom narodu mogla dostaviti humanitarna pomoć.

Od 1989, građanski rat u Liberiji odnio je živote više od dvjesto tisuća muškaraca, žena i djece. Još milijun ljudi ostalo je bez krova nad glavom. Poduzeća i tvornice su uništeni ili teško oštećeni. Strana ulaganja su presušila. Za oko milijun Liberijaca potrebno je hitno osigurati hranu i druge neophodne potrepštine. Stanovnici Liberije žive u strahu od nasilja snaga vlade Charlesa Taylora i od naoružanih pobunjenika.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Philip Reeker izjavio je da oružane borbe moraju prestati: "Humanitarna situacija je vrlo loša i nastavlja se pogoršavati. Zato je vrlo važno da sve strane surađuju na prekidu vatre i na njegovom održavanju, te da omoguće miran prijenos vlasti."

Za oporavak Liberije od ključne je važnosti da se okonča korumpirana i represivna vladavina Charlesa Taylora. Otkako je 1997. došao na vlast, Taylor sa svojim suradnicima pljačka i terorizira Liberiju.

Glasnogovornik State Departmenta Reeker kazao je da Taylor može na samo jedan način pomoći liberijskom narodu: "Mora otići, kao što je obećao. Mora odstupiti s vlasti i napustiti Liberiju. Rekao je da će to učiniti 11. kolovoza i to od njega i očekujemo."

U Liberiju počinje pristizati humanitarna pomoć. Mnogo više pomoći tek treba stići. No, pomoć neće doći do onih kojima je potrebna sve dok se borbe ne zaustave.

XS
SM
MD
LG