Linkovi

Porast cijene nafte (9/8/03) - 2003-08-08


Cijena nafte približila se najvišoj razini od početka rata u Iraku. Uslijed dvojbi oko američkih zaliha i nestašice nafte u Iraku, cijena tog energenta porasla je danas za 15 centi na 30 dolara i 40 centi. To je samo 19 centi manje od najviše cijene sirove nafte zabilježene sredinom ožujka u doba kada se Amerika pripremala za rat.

McDonald’s je objavio da je na međunarodnom tržištu zabilježio pad prometa dok je prodaja u Sjedinjenim Državama porasla za čak 10 posto, ponajviše zahvaljujući novim dodacima na meniju. U srpnju je zabilježen rast prodaje za 4.2 posto, dok je u isto doba prošle godine McDonald’s bilježio pad prodaje od 3.6 posto. U Europi se, međutim, bilježi blag pad prodaje od 0.6 posto, u odnosu na poslovanje u srpnju 2002. godine.

Na kraju spomenimo da će Pepsi-Cola u Americi predstaviti novo piće s okusom vanilije, zvano Vanilla Pepsi. Do ovoga dolazi nakon sličnog poteza konkurentske kompanije Coca-Cola. Podsjetimo, Coca-Cola je u svibnju prošle godine predstavila novi proizvod pod imenom Vanilla Coke koji je zabilježio velik uspjeh. Hoće li Vanilla Pepsi ostvariti isti rezultat vidjet ćemo, iako analitičari predviđaju da Coca-Cola ne trebe previše strepiti od nove konkurencije.

XS
SM
MD
LG