Linkovi

'Arnold privlači većinu - one koji idu u kino, a ne glasaju' (8/8/03) - 2003-08-08


Odluka glumca Arnolda Schwarzeneggera da se kandidira za guvernera Kalifornije izaziva veliko zanimanje. Dnevnik iz Bostona, Christian Science Monitor, piše da je junak akcijskih filmova o Terminatoru i Konanu barbaru – inače republikanac - unio pravi metež među Demokrate, koji su naviknuti vladati liberalnom Kalifornijom.

“Schwarzenegger privlači one koji idu u kino, a u pravilu ne glasaju, a tih je mnogo” – kaže jedan politički analitičar. Među njima je mnogo mladih, a i latinosa – useljenika iz Meksika. Latinosima je drago da se za guvernera kandidirao useljenik sa stranim naglaskom – tvrdi ovaj znalac kalifornijske političke scene. “Arnold je republikanac, ali kad ga slušate dok govori o politici, mislili bi da je demokrat. Jedino umjereni republikanci u ovoj liberalnoj državi mogu pobijediti na izborima” – kaže jedan profesor političkih znanosti sa sveučilišta Berkeley, kojeg citira Christian Science Monitor.

International Herald Tribune, list koji se tiska u New Yorku i Parizu, piše o reakciji kalifornijske političke elite na kandidaturu Arnolda Schwarzeneggera. Aktualni guverner Gray Davis – kojem prijeti opoziv, zbog financijske krize kroz koju prolazi Kalifornija i proračunskog deficita od 38 milijardi dolara – rekao je da se “treba pribojavati kandidata koji jedino znaju protiv čega su, a nemaju plan što žele učiniti, kad ih se izabere na položaj.” To je aluzija na Schwarzeneggerovu izjavu da su “političari iznevjerili građane, a guverner ih je iznevjerio najviše”.

Senatorica Diane Feinsten izrazila je razočaranost zbog prilično “frivolne” atmosfere koja prati opoziv aktualnog guvernera. Usporedila ju je s karnevalom, prije svega zbog činjenice da se za guvernera kandidiralo i nekoliko prilično bizarnih ličnosti, poput Larryja Flinta, izdavača pornografskog magazina Hustler ili desetaka totalno anonimnih “oriđinala”. Za kandidaturu je – piše International Herald Tribune - potrebno prikupiti 65 potpisa i uplatiti 3500 tisuća dolara. Kalifornijom kola šala da bi se, ohrabrivanjem sve više i više kandidata, odnosno prikupljanjem uplatnina za kandidaturu, mogao možda i riješiti problem budžetskog deficita.

XS
SM
MD
LG