Linkovi

Bush: Zadovoljan sam napretkom u Iraku (9/8/03) - 2003-08-08


Predsjednik Bush je izjavio da su američke snage u Iraku ostvarile napredak u stotinu dana otkako je objavljeno da su glavne borbene operacije dovršene. Prilog Scotta Stearnsa.

Predsjednik Bush kazao je da su irački civili danas sigurniji i da se iračko gospodarstvo oporavlja sve otkako je 1. svibnja proglasio kraj glavnih borbenih operacija. Kako je rekao, poboljšanja u iračkoj infrastrukturi i početak političkog procesa predstavljaju "veliku promjenu" u regiji.

"Tamo smo prisutni točno stotinu dana. U tom smo razdoblju ostvarili značajan napredak. Zadovoljan sam tim napretkom, ali shvaćam da nam je ostalo još mnogo posla," rekao je.

Iako se napredak ostvaruje, američki vojnici i dalje stradaju. U proteklih stotinu dana, otkako je predsjednik održao govor o kraju borbenih operacija na jednom nosaču zrakoplova, u Iraku je ubijeno 56 američkih vojnika. Predsjednik je kazao da Amerika tuguje za onima koji su žrtvovali svoje živote u Iraku u – kako je rekao – izuzetno važnom dijelu rata protiv terorizma.

"Naše najdublje suučešće i zahvalnost idu obiteljima svih vojnika koji su spremni braniti sigurnost Sjedinjenih Država. Upravo to i rade u Iraku. Vrlo je važno da ljudi shvate da se radi o dijelu rata protiv terora, da se danas obračunavamo s teroristima," kazao je.

Iznoseći svojedobno razloge za rat protiv Iraka, predsjednik je posebno isticao potrebu da se spriječi mogućnost da irački režim pomogne teroristima da nabave oružje za masovno uništavanje. Do sada u Iraku nije pronađeno nikakvo biološko, kemijsko ili nuklearno oružje. Također je dovedena u pitanje i tvrdnja iz jednog predsjednikovog govora da je Irak pokušao nabaviti uran u Africi. Pokazalo se, naime, da je ta tvrdnja bila temeljena na krivotvorenim dokumentima. Sve to omogućilo je demokratima u Kongresu da kritiziraju predsjednika Busha, no on je odbacio te kritike kao "čisto politikanstvo".

"Američki narod zna da smo im predstavili činjenice i da smo odluku o Iraku donijeli na temelju dobrih obavještajnih podataka. Također znaju da smo u Iraku prisutni tek stotinu dana i da ostvarujemo napredak. Slobodni Irak integralni je dio rata protiv terora. A što se tiče kritika motiviranih politikom, one će s vremenom postajati sve oštrije. Svjestan sam toga. To je priroda demokracije. Ponekad se čista politika uvuče u retoriku," ocijenio je.

Predsjednik Bush održao je jučerašnji govor na svojem ranču u Teksasu, nakon sastanka s dopredsjednikom Dickom Cheneyem i ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom. Predsjednik nije želio komentirati procjenu jednog od zapovjednika američkih snaga u Iraku da će američki vojnici ostati u toj zemlji barem dvije godine. No, ipak je kazao da će "učiniti sve što je potrebno za pobjedu u ratu protiv terora."

XS
SM
MD
LG