Linkovi

U ratu protiv terora, situacija se mijenja (9/8/03) - 2003-08-08


U terorističkim napadima na Sjedinjene Države od 11. rujna 2001. ubijeni su nedužni muškarci, žene i djeca iz više od osamdeset zemalja svijeta. Nakon tog strašnog dana, okupila se velika koalicija nacija s ciljem da uništi globalne terorističke organizacije i posebno terorističku skupinu koja je izvela napade al-Qaidu.

Otada su Sjedinjene Države i njihovi saveznici omeli planove za više od stotinu terorističkih napada diljem svijeta. Još jedna velika pobjeda u ratu protiv terorizma bilo je svrgavanje režima Sadama Huseina u Iraku. Ranije, u Afganistanu, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama uništila je represivni talibanski režim i njegove pokrovitelje iz al-Qaide.

Gotovo svi oni koji su izravno sudjelovali u organiziranju napada od 11. rujna u međuvremenu su uhvaćeni ili je potvrđena njihova smrt. 65 posto najviših vođa al-Qaide uhvaćeno je ili ubijeno. Vlasti su razbile terorističke ćelije u Hamburgu, Milanu, Madridu, Londonu, Parizu i mnogim drugim gradovima. Zamrznute su i stotine milijuna dolara od imovine terorista. Organizacije koje su služile kao fasada za teroriste zatvaraju se.

Postignuti su i mnogi drugi uspjesi. No, kako je istaknuo američki ministar pravosuđa John Ashcroft, al-Qaida i dalje namjerava napadati Sjedinjene Države. 'Ne radi se samo o pojedincima koji prolaze kroz našu zemlju, iako vjerujemo da i oni predstavljaju opasnost,' rekao je gospodin Ashcroft i dodao: "Vjerujemo da al-Qaida još uvijek postoji. Vjerujemo da su suradnici al-Qaide angažirani u Americi. Mislim da američki narod shvaća da smo svjesni potencijalne nazočnosti i aktivnosti pojedinaca koji nam žele nanijeti zlo na našem tlu."

Sve dok opasnost nastavi postojati, nastavit će se i rat protiv terorizma. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, teroristima koji su do sada uspjeli izbjeći pravdi, ponestaje vremena: "Teroristi koji su još uvijek na slobodi mogu biti sigurni da ćemo ih loviti bez prestanka u svakom kutku svijeta sve dok više ne budu predstavljali prijetnju Americi i njenim prijateljima."

Rat protiv terora još nije gotov, ali se situacija mijenja.

XS
SM
MD
LG