Linkovi

Poraz preostalih talibana (8/8/03) - 2003-08-08


Ostaci talibana na jugu Afganistana sporadično napadaju koalicijske snage te pripadnike afganistanskih oružanih snaga. Najtvrdokorniji talibani ubijaju i muslimanske klerike u području Kandahara. Maulavi Abdul Mana, član jednog od lokalnih vjerskih vijeća, ubijen je prilikom izlaska iz džamije. On je treći klerik kojeg su talibanski teroristi ubili u proteklih 40 dana.

Kako kaže Maulavi Muhammad Haq Khattib, zamjenik čelnika kandaharskog vjerskog vijeća, vjerske čelnike se napada zbog “podrške koju pružaju vladi”. Vjersko vijeće podržava afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, a takodjer je pozdravilo nazočnost koalicijskih snaga u Afaganistanu. Vjersko vijeće u Kandaharu takodjer je uskratilo legitimitet talibanskoj tvrdnji da predstavlaju vjerski autoritet. “Talibani kažu da su pobožni ljudi, ali koriste silu kako bi ostvarili svoje ciljeve, pritom koristeći Islam kao paravan", dodaje Maulavi Khattib. “Mi pak kažemo da to nije Islam. Islam ne odobrava uporabu sile, i mi kažemo ljudima da ne slušaju talibane.”

U siječnju ove godine, kandaharsko vjersko vijeće objavilo je vjerski edikt u kojem se osudjuje talibanski poziv na jihad protiv koalicijskih snaga. Vijeće dodaje da su koalicijske snage, predvodjene Sjedinjenim Državama, došle kako bi iskorijenile teroriste i donijele mir. Štoviše, izabrana je nova afganistanska vlada, a vjersko vijeće nema pravo pozivati na jihad protiv vlade koju je izabrao narod.

Koalicijske snage, predvodjene Sjedinjenim Državama, zajedno s afganistanskim snagama, nastavljaju potjeru za ostacima talibana. Nakon vojne operacije sjeverno od Kandahara, uhićena su tri talibanska zapovjednika: mula Abdul Hakim, mula Abdul Hamid i mula Abdul Zahir. Na sjeveru, afganistanske snage sigurnosti uhitile su Zabihulaha Zaheda, bivšeg zamjenika ministra u talibanskom režimu.

Kako je rekao narednik Richard Breach, glasnogovornik koalicijskih snaga u zrakoplovnoj bazi Bagram, koalicijske snage su odlučne u borbi protiv talibana: "Mi im pokazujemo da ćemo pobijediti u ovom ratu protiv terora i osloboditi se ostataka talibana ili bilo koga drugog.”

Kako je to rekao afganistanski predsjednik Hamid Karzai, potrebno je “istinski se boriti protiv terorizma i dokrajčiti ovo zlo.”

XS
SM
MD
LG