Linkovi

'Go west, young man!' - stvar prošlosti (7/8/03) - 2003-08-07


Dnevnik USA Today, piše o demografskim trendovima vezanim uz seljenje Amerikanaca iz jedne savezne države u drugu. Prema statističkim podacima iz posljednjeg popisa stanovništva, čini se da je okončan višestoljetni obrazac seljenja s istoka na zapad Amerike. Analiza podataka iz Kalifornije i New Yorka, pokazuju da oni koji žive na Zapadu, tamo manje–više i ostaju, te da isto vrijedi i za Istok.

Amerikanci su i danas nacija u pokretu, vjerojatni više no ikad prije. Prosječna se američka obitelj često preseli iz grada u grad i nekoliko puta u nekoliko desetljeća. No, destinacije postaju bliže. Recimo, ljudi iz Kalifornije u drugoj polovici prošlog desetljeća, najviše su odlazili u susjedne države američkog Zapada i Jugozapada – Nevadu, Utah i Arizonu. Stanovnici New Yorka najviše su se selili također u susjedne države, odnosno predgrađa Nove Engleske.

To pokazuje da se zemlja polako puni – tvrdi Robert Lang, demograf na Institutu Metropolitan sveučilišta Virginija Tech. Najvećim saveznim državama i dalje raste stanovništvo, no to je zbog doseljavanja imigranata, stranaca. Starosjedioci se najčešće sele van, u ruralna područja planinskog Zapada ili manje gradiće Nove Engleske.

I, na kraju, jedna nostalgična tema iz Washington Posta. Taj je list opisao posljednje slijetanje legendarnog Boeingovog zrakoplova Stratoliner, na washingtonski aerodrom Dulles, odakle ga je put vodio ka izložbenoj dvorani Nacionalnog muzeja za aeronautiku i istraživanje svemira.

Ovaj je Stratoliner - jedan od ukupno deset koliko ih je Boeing izgradio i posljednji preostali od te flote - započeo svoju karijeru 1940. godine, kao putnički zrakoplov Pan American Airwaysa. Nije mu bila sudbina da provede dugo vremena kao putnički avion - mobiliziran je u tranportnu flotu američkog zrakoplovstva u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Godine 1954. kupilo ga je ratno zrakoplovstvo Haitija, gdje je 1956. vozio tamošnjeg diktatora Papa Doca Duvala. Godinu kasnije bio je prodan i do 1972. je promijenio mnoge ruke i vlasnike. Čak je te posljednje dvije godine bio preuređen za gašenje požara u Arizoni. Tada ga je otkupila Muzejska ustanova Smithsonian, ali je tek sada stigao u svoj izložbeni prostor.

U međuvremenu, bio je obnovljen izvana i iznutra onako kako je izgledao svoje prve godine, u vrijeme kada su putnici u zrakoplovima putovali mnogo luksuznije, kada su se stolice, - ustvari udobne fotelje -, pretvarale u ležajeve za počinak. Eto takav se sada može vidjeti u istoj muzejskoj dvorani u kojoj je izložen i nedavno “penzionirani” Concorde.

XS
SM
MD
LG