Linkovi

Schwarzenegger Davisu: 'Hasta la vista, baby' (7/8/03) - 2003-08-07


Glumac Arnold Schwarzenegger najavio je da će se kandidirati za guvernera savezne države Kalifornija, na izvanrednim izborima za guvernera, početkom listopada.

Televizijska mreža CNN tvrdi da je Schwarzeneggerova odluka, iako se o njoj dosta govorkalo, "ipak mnoge iznenadila."

Izbori se održavaju godinu dana nakon što je aktualni guverner Gray Davis izborio drugi četverogodišnji mandat. No više od milijun njegovih sugrađana potpisalo je peticiju za opozivom te se moraju održati prijevremeni izbori. Građani su nezadovoljni financijskom krizom u Kaliforniji, pogotovo proračunskim manjkom od 38 milijardi dolara, zbog kojeg se ukidaju mnogi državni programi i usluge javne uprave.

Arnold Schwarzenegger, glumac koji je postigao svjetsku slavu akcijskim filmovima, kao i svojom karijerom body-buildera, najavio je svoju kandidaturu na snimanju emisije "The Tonight Show with Jay Leno".

Arnold Schwarzenegger je krajem osamdesetih, za vrijeme administracije predsjednika Georgea Busha starijeg, bio takozvani "fitness czar", počasna dužnost u okviru koje je promicao važnost tjelovježbe i zdravog načina života.

Po stranačkoj pripadnosti republikanac, gospodin Schwarzenegger je rekao da su "političari iznevjerili nade građana", a da je "najviše iznevjerio Gray Davis".

Prema Arnoldu Schwarzeneggeru, koji je u Sjedinjene Države prije tridesetak godina uselio iz Austrije, konkretnije iz okolice Graza, najveći problemi Kalifornije leže u činjenici da ju napuštaju mnoge poslovne tvrtke i korporacije, te se sele u druge krajeve Amerike. Tu je i loš obrazovni sustav, te proračunski deficit - rekao je gospodin Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger je, inače dio "političkog klana" Kennedyjevih - oženjen je televizijskom novinarkom Marijom Shriver, nećakinjom bivšeg američkog predsjednika Johna Kennedyja.

XS
SM
MD
LG