Linkovi

Dave Gold, 99-centni tajkun (7/8/03) - 2003-08-06


Kako postati financijski magnat poslujući suprotno osnovnom načelu dobre zarade? Evo kako:

Prvo pravilo maloprodaje je – kupi što jeftinije, prodaj najskuplje što tržište može podnijeti. Međutim, jedan današnji magnat postao je to zahvaljujući upravo ignoriranju tog pravila. Dave Gold je direktor i osnivač lanca trgovina, nazvanog "99-centni dućan", najstarijeg lanca trgovina koje prodaju po fiksnim, vrlo niskim cijenama. Svoju prvu trgovinu gospodin Gold je otvorio 1982. godine i s njom uveo prodaju svega što se nudi po cijeni manjoj od jednog dolara.

Formula se pokazala toliko uspješnom da danas njegov lanac trgovina ima 166 prodajnih lokacija u tri zapadne savezne države i u Teksasu. Sam gospodin Gold i njegova obitelj danas posjeduju 40 posto kompanije, koja je na popisu kompanija newyorške burze. Prošle godine je kompanija "99 Cents Only Stores" ostvarila prodaju u visini od 700 milijuna dolara.

Kako se sjeća, već je pri osnivanju svoje prve trgovine znao da želi ponuditi kupcima robu koju bi nabavio po niskoj cijeni i njima prodao po niskoj cijeni, ostvarivši pritom dobitak od samo jednog centa po svakom dolaru. Jedna se tradicija zadržala od otvaranja prve trgovine, pri otvorenju svake slijedeće – prvog dana rada nove trgovine, nekoliko prvih kupaca može kupiti televizore po 99 centi! Tog davnog prvog dana, 1982., bilo je prodano 13 televizora, jer je bio petak, 13.

Ponudu uglavnom čine majice s natpisima, sokovi, džepna izdanja knjiga, igračke, deterdženti te prehrambeni proizvodi: smrznute pizze, vafli, povrće, pojedinačno upakirani kolači, bomboni, konzervirana hrana i slično. Često se radi o prehrambenim proizvodima koje se na benzinskim crpkama ili u drugim trgovinama može kupiti po dolar i pol ili dva dolara, no Dave Gold ih uspijeva nabaviti po cijeni koja će mu omogućiti prodaju po 99 centi.

Danas je Daveu Goldu 71 godina i još uvijek svakog dana dolazi u ured u pet sati ujutro i radi čitav dan. Iako je milijunaš, vozi malu Toyotu, doduše model Prius, električno-benzinski hibrid, jer smatra da treba voziti samo automobile koji ne štete okolišu. Svoju poslovnu politiku sažeto opisuje kao 'uvijek se drži zdravog razuma, posluj jeftino i poštuj kupca prodajući mu dobru robu. Samo tako će ti se vraćati i poslovanje će ti rasti.'

XS
SM
MD
LG