Linkovi

CSM: Saddam majstor crne magije?! (6/8/03) - 2003-08-06


"Čak i kad bježi, Saddam Hussein drži Iračane pod zlom čarolijom," piše "Christian Science Monitor". Mnogi Iračani, naime, kako piše bostonski list, vjeruju da 'trefov as' uspijeva izbjeći zarobljavanje zahvaljujući tome što je 'majstor crne magije'. Za bivšeg iračkog diktatora, - kao i njegov čitav uži krug -, dobro se znalo da je opsjednut okultnim znanostima i vještinama - njegov sin Uday je na vlastitoj televiziji pozivao osobe obdarene nadnaravnim moćima da dođu i služe vladajućoj obitelji.

Kako i mnogi Iračani vjeruju u nadnaravne sile, - uobičajeno je otići gatarama kada je nekome ukraden automobil -, piše Monitor, tako su se proširile priče o Saddamovoj 'neranjivosti'. Većinom se tvrdi da on nosi oko vrata magični kamen koji ga štiti od metaka. Uz to, tvrde građani s kojima je razgovarao novinar Monitora, on uz sebe uvijek ima nekoliko čarobnjaka, koje je posebno doveo iz Kine i Japana, jer je htio najbolje stručnjake u svijetu. Neki, ali njih je ipak manje, smatraju da je sam Saddam u sebi utjelotvorio sve okultne moći, te da nikada neće moći biti zarobljen ili ubijen. Kako zaključuje bostonski list, premda to nisu stavovi svih, ipak su dovoljno rašireni, pojačavajući atmosferu straha i nepovjerenja da otežavaju napore koalicije za obnovom i normalizacijom života.

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today", u izvješću o neuobičajenom broju slučajeva upale pluća među američkim vojnicima u Iraku, Kataru, Kuwajtu i Kazahstanu, ističe brzu reakciju vojske na situaciju koja iskače iz normale. Dok je sada vojska odmah povela istragu o ukupno 102 slučaja pneumonije, od kojih je 14 vrlo teških, a dva su završila smrću, "USA Today" podsjeća kako je nakon Zaljevskog rata, 1991, vojska bila pod jakom kritikom zbog sporog reagiranja na izvješća da je trećina vojnika oboljela od težih bolesti. Sada Pentagon već najavljuje potpuno izvješće u roku od deset dana.

XS
SM
MD
LG