Linkovi

Predsjednik Bush o blisko-istočnom mirovnom procesu (6/8/03) - 2003-08-06


Sjedinjene Države su predane sigurnosti Izraela kao židovske države. Kako je rekao predsjednik George W. Bush, sada je prilika 'da se poboljša sigurnost Izraela, da se povećaju nade prosječnih palestinskih građana, ostvarivanjem vidljivog napretka prema dvjema državama, koje bi živile jedna uz drugu, u miru':

"Ohrabren sam pozitivnim koracima koje je Izrael poduzeo u svrhu ostvarivanja mira, uključujući i oslobađanje zatvorenika. Premijer Sharon se sada redovito sastaje s premijerom Abbasom, i to je pozitivno. Izraelski i palestinski kabinet i dužnosnici zaduženi za sigurnost također se sastaju."

Izrael je poduzeo korake kako bi Palestincima olakšao rad u Izraelu, te odlazak na posao ili u školu. Ali, kazao je predsjednik Bush, 'mnogo teških stvari još treba učiniti':

"Sve se strane slažu da temeljnu prepreku miru predstavlja terorizam, koji ne može biti opravdan nikakvim ciljem. Premijer Abbas se obvezao na potpuni prestanak nasilja i terorizma. Palestinska uprava mora poduzeti kontinuirane, ciljane i učinkovite operacije kako bi se suprotstavila onima koji su uključeni u terorizam, te kako bi odstranila terorističke kapacitete i infrastrukturu. Odlučni smo pomoći premijeru Abbasu u njegovim nastojanjima da okonča teror i uspostavi vladavinu zakona koji će štititi podjednako Izraelce i Palestince."

Tijekom sastanka u Bijeloj kući, 29. srpnja, predsjednik Bush je poticao izraelskog premijera Ariela Sharona 'da poduzme daljnje korake kako bi Palestincima poboljšao uvjete svakodnevnog života.'

"Izraelci i Palestinci zaslužuju jednaku šansu da žive normalnim životom, bez straha, bez mržnje i nasilja, bez zlostavljanja. Također sam pozvao premijera Sharona da pažljivo razmotri sve posljedice izralskih akcija kako idemo dalje na putu ka miru."

Kako je rekao predsjednik Bush, 'I stvaranje miroljubive palestinske države i dugoročna sigurnost izraelskog naroda ovise o porazu terorističkih skupina i okončanju huškanja i mržnje.'

XS
SM
MD
LG