Linkovi

Slučaj Tyson - kako potrošiti 400 milijuna dolara (6/8/03) - 2003-08-06


Zbog svog stila boksanja prozvan je “čelični Mike”. Budući da je oduvijek privlačio pozornost ljubitelja boksa - dijelom i zbog kontroverzi koje su ga pratile - mogli su ga prozvati i “zlatni Mike”. Veliko zanimanje za njegove mečeve značilo je zaradu za sve uključene u organizaciju, od televizijskih postaja i sponzora, pa do promotora i samih boksača.

Na vrhuncu karijere Tyson je znao tražiti i dobiti po 30 milijuna dolara za jedan meč. Procjenjuje se da je u 20-tak godina profesionalne karijere ukupno zaradio 400 milijuna dolara. Danas, međutim, njegove su financije doživjele knockout. Čovjek koji se tijekom svoje karijere često sukobljavao sa zakonom danas traži pomoć istog u vidu zaštite od utužitelja dugova – savezne vlade, banaka i ljudi kojima duguje novac.

Kako se moglo dogoditi da se Tysonovo bogatstvo tako brzo istopi? Odgovor na to pitanje leži u njegovom trošenju koje je bilo agresivno kao i njegov stil boksanja. Ne računajući veće investicije poput kupovanja kuća i automobila, Tyson je trošio oko 400 tisuća dolara mjesečno na skupe hotele, zabave, odjeću, nakit pa i na svoje bengalske tigrove. Od 1995. do 1997. godine, navode njegovi odvjetnici, Tyson je potrošio devet milijuna dolara na odvjetničke usluge, 230 tisuća dolara na mobitele i pagere, a na samo jednu rođendansku zabavu potrošio je 410 tisuća dolara.

Jedna od njegovih posljednjih ekstravagancija bila je kupovina zlatnog lanca 22. prosinca prošle godine u Las Vegasu. Lanac s 80 karata u dijamantima koštao je 174 tisuće dolara, ali Tyson nije još isplatio ni centa. Taj lanac uključen je u dužničku masu koja iznosi više od 27 milijuna dolara.

Bivši boksački prvak svijeta najviše duguje američkoj vladi, gotovo 13 i pol milijuna neplaćenog poreza. Porezni dug pokušavaju utjerati i britanska vlada, četiri milijuna dolara, te savezne države Georgia i Michigan, 317 tisuća dolara. Popis je prilično dugačak, a na njemu se, među ostalima, nalazi sedam odvjetničkih tvrtki, financijski i glazbeni menadžeri, treneri, zatim tvrtka koja se starala o njegovim bengalskim tigrovima te kompanija koja mu je osiguravala prijevoz limuzinom.

Dio novca Mike Tyson duguje i svojim bišim suprugama i djevojkama. Bivšoj supruzi Monici Turner treba platiti devet milijuna dolara na ime brakorazvodne nagodbe, a bivšoj djevojci Kimberley Scarborough duguje 52 tisuće dolara dječje alimentacije za njihovu kćerku rođenu 1991. godine.

Tyson priznaje da nije u mogućnosti plaćati račune koji dolaze na naplatu te je stoga zatražio zaštitu po Članku 11. saveznog zakona. U sudskom zahtjevu za zaštitu od bankrota Tysonova imovina nije pojedinačno popisana. Procjenjuje se da se vrijednost njegove imovine kreće između deset i 50 milijuna dolara u što su uključene dvije kuće u Las Vegasu i njegovi automobili.

Budući da je njegova boksačka karijera definitivno na zalazu, Mike Tyson se ne može nadati da će s nekoliko boksačkih mečeva podmiriti svoje dugove. Isto tako, s obzirom na njegove brojne probleme sa zakonom, uključujući i trogodišnju kaznu zatvora zbog silovanja, Tyson ne može očekivati da će ga bilo koja značajnija američka kompanija poželjeti kao promotora njenih proizvoda.

Njegov financijski spas mogla bi biti tužba protiv bivšeg menadžera Dona Kinga od kojeg potražuje stotinu milijuna dolara. Tyson tvrdi da ga je King naveo na potpisivanje ugovora dok je odsluživao zatvorsku kaznu zbog silovanja te da ga je kasnije opljačkao. Kad bi dobio tu parnicu Tyson bi vjerojatno mogao otplatiti sve dugove no pitanje je da li bi tu bio kraj njegovim problemima.

XS
SM
MD
LG