Linkovi

58. obljetnica bacanja atomske bombe na Hirošimu (6/8/03) - 2003-08-06


U plamenom užasu atomske gljive, tog sunčanog jutra 6. kolovoza 1945. godine, u Hirošimi se ugasio život oko 70 tisuća stanovnika tog grada. Broj žrtava, kao posljedica teških ranjavanja i opekotina te posljedica radijacijske bolesti, do prosinca 1945. godine dostigao je više od 140 tisuća. .Američki predsjednik Harry Truman odlučio se uporabiti atomsku bombu protiv Japana, zemlje čije su oružane snage odbijale i najmanju pomisao na primirje ili predaju. U svom priopćenju gospodin Truman je rekao:

"Svijet je saznao da je prva atmska bomba bačena na Hirošimu, na vojnu bazu. Uporabili smo atomsku bombu kako bi skratili agoniju rata, kako bi spasili tisuće i tisuće mladih Amerikanaca. Nastavit ćemo je koristiti sve dok u potpunosti ne uništimo japanske kapacitete za vodjenje rata."

Svake godine, na dan napada atomskom bombom, deseci tisuća ljudi iz cijeog svijeta okupljaju se u Memorijalnom parku mira u Hirošimi, kako bi odali počast žrtvama, te posjetili čovječanstvo na potrebu da zauvijek otkloni nuklearnu prijetnju. Ove godine, 18-og srpnja, gradonačelnik Hirošime Tadatoshi AKIBA uputio je prosvjedno pismo sjeverno-korjeskom predsjedniku Kim Jong Il-u.

Citirajući izvješće koje je Pyongyang uputio Washingtonu, gospodin Akiba je osudio Sjevernu Koreju zbog proseciranja plutonija iz svojih reaktora, dostatnog za izradu šest nuklearnih bombi, te spremnosti Pyongjanga da započne njihovu proizvodnju. Gradonačelnik Hirošime i ove godine čita tradicionalnu Mirovnu deklaraciju. U prošlogodišnjoj je podsjetio na promjene koje su nastupile u svijetu nakon terorističkih napada u Sjedinjenim državama 2001. godine.

"Povećava se vjerojatnost da će nuklearno oružje biti ponovno uporabljeno i raste opasnost od nuklearnog rata. Od terorističkih napada na Ameriku 11. rujna 2001. godine, opasnost je još veća." Japanska Agencija za obranu ocjenjuje da je došlo do promjena u svjetskom poretku, s težištem na Sjedinjenim Državama. Japan i njegove obrambene snage trebali bi zbog toga igrati aktivniju neborbenu ulogu, u slučajevima kada Sjedinjene Države formiraju vojne koalicije, poput one koja sudjeluje u iračkim operacijama i poslijeratnoj obnovi, zaključuje agencija.

Japanski kabinet je u utorak podržao Bijelu knjigu koja govori o obrambenim zadacima Japana u ovoj godini, naglašavajući opasnost od terorističkih napada, napada oružjem za masovno uništavanje, te udara balističkim raketama koje mogu biti naoružane nuklearnim bojevim glavama.

"Bijela knjiga” govori i o prijetnji koju predstavljaju sjeverno-korejski nuklearni potencijali te o njoj govori kao o“terorizamu”. Naglašeno je i pitanje kineske politike na dalekom istoku, te osiguravanje ravnoteže u strateškim pitanjima vezanim za Tajvan i Tajvanski tjesnac.

XS
SM
MD
LG