Linkovi

Nudizam u novom ruhu (6/8/03) - 2003-08-06


Pojam 'nudističke kolonije' u Sjedinjenim je Državama vrlo dugo prizivao prizore poput onih iz mjuzikla "Kosa" - gola čeljad pleše s cvijećem u kosi na cvjetnim livadama. No, u posljednje vrijeme, nudizam se zaodjeva novim ruhom.

Nudistička rekreacija odavno je prerasla zatvorene plaže i odmarališta; danas ona obuhvaća nevjerojatno raznolike aktivnosti: tu su golišava krstarenja i motociklističke utrke, razodjevene šetačke ture i kampiranja, nedavno je, po prvi puta, jedan čarter let izveden potpuno 'na golo', a djeluju i najmanje tri nudistička kampa za tinejđere.

Sveukupno gledano, u čitavoj Sjevernoj Americi postoji oko 260 ljetovališta u kojima je odjeća izborna opcija, a koji i ostvaruju najveći dio prometa u nudističkom biznisu. To je dvostruko više nego prije desetak godina, tvrdi Američka udruga za nudističku rekreaciju, jedna od brojnih udruga nudista, ili, kako se neki nazivaju, naturista. U financijskim okvirima, razlika je još veća: prije deset godina, nudizam je rezultirao godišnjim poslovnim prometom u visini od 120 milijuna dolara; ove godine, ta će brojka premašiti 400 milijuna.

U Palm Springsu, u Kaliforniji, izvjesni Steve Payne, bivši meneđer Hiltona i Sheratona, otvorio je 1992. godine manji hotel s 11 soba namijenjen naturistima; danas, taj hotel ima 92 sobe. Prošle godine, njegovi su objekti povezani futurističkim pješačkim mostom iznad autoceste. Sam grad Palm Springs utrošio je tada još 200 tisuća dolara na uljepšavanje okoliša ceste kako bi se gostima hotela "Pustinjska sjenka" nudio lijep pogled na okoliš.

A, na Floridi, u okrugu Pasco, nedavno je otvoren hotel "Caliente", s pridruženim stambenim naseljem, oboje namijenjeno naturistima. Pokazalo se da su građevne parcele u okviru tog stambenog kompleksa ostvarivale mnogo veću cijenu na tržištu od onih udaljenih samo pola kilometra, u, nazovimo ih tako, odjevenim područjima. Lokalna trgovinska komora je, uočivši takav trend, odmah uvela redovita okupljanja sa svojim klijentima u nudističkim kampovima na koja im se odaziva više suradnika nego ikada ranije.

XS
SM
MD
LG