Linkovi

Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske o rovinjskom paintball terenu (5/8/2003) - 2003-08-05


Hrvatska je ovih dana svojim gostima dala jos jedan povod da o njoj ruzno pisu i govore. Na medjunarodnom multikulturnom festivalu koji je prije dva dana zavrsio u Rovinju, britanska skupina Asian Dub Foundation gotovo je otkazala nastup ogorcena prizorima s paintball terena na kojem se ruse dzamije i na muslimanskom groblju ubijaju islamski borci.

Kulenovic: Zašto slika primitivizma i netolerancije nije do sada jos nikome zasmetala?

Organizatori su spasili zavrsnu vecer festivala uvjerivsi decke iz Asian Dub Foundation da je jedina veza «Multikultura festivala» i vlasnika paintball terena to sto svoje sadzraje nude na istom mjestu, zabavnom sredistu «Monvi». Moci organizatora iscrpljene su nastupom britanske skupine i molbom vlasniku da neukusnu zabavu na svom paintball terenu prekine barem dok su Britanci u Rovinju. Svjesni da prica tu ne zavrsava. Stetu tek valja poceti racunati jer najveca britanska koncertna atrakcija kuci nosi sliku o primitivizmu i netoleranciji koja prije njih nikome nije zasmetala.

Po scenariju vlasnika paintball terena turistima se u «Monviju» nudi mogucnost da paintball municijom za novac napucavaju protivnike. Biorazgradivim kuglicama ispunjenim bojom na ratistu koje je zapravo improvizirano muslimansko groblje nekoliko sati mogu rusiti dzamije i ubijati islamske borce.

Radi li se o ideološkoj mržnji ili o primitivnom poslovnom instinktu vlasnika paintball terena?

U Bosnjackoj nacionalnoj zajednici Hrvatske nisu iznenadjeni sto se ovakva vrsta «zabave» nudi turistima, ali jesu cinjenicom da se nudi u Istri, multietnickoj, multikulturalnoj i multijezicnoj regiji. Urednica «Bosnjacke pismohrane», casopisa bosnjacke zajednice u Hrvatskoj kaze da patent rovinjskog ugostitelja nije originalan, slicne igre postoje na internetu i refleksija su posljednjih dogadjaja u svijetu, ratova i borbe protiv terorizma. «To sto se nudi nije novo i ne sokira, sokira sto se tako nesto nudi u Rovinju, u Istri,» kazala je Sena Kulenovic za Glas Amerike. Uvjerena je da paintball teren u Rovinju nije posljedica ideoloske mrznje vec primitivnog poslovnog instinkta njegovog vlasnika «Mislim da to nije izraz mrznje i netrpeljivosti prema Muslimanima ili islamu, vec potreba vlasnika terena koji je htio na njemu prihvatljiv i zanimljiv nacin zaraditi novac. Ali, s obzirom na nedavne ratne tragedije kroz koje su prolazili i Muslimani Bosnjaci to je vise nego degutantno,» kaze Kulenovic.

Pitanje je hoce li i Asian Dub Foundation prizore s rovinjskog paintball terena shvatiti kao primitivizam jednog covjeka ili kao izraz hrvatske netolerancije, nepoznavanja i odbojnosti prema drugim kulturama. Urednica casopisa bosnjacke zajednice kaze da je ovaj slucaj nastetio zemlji koja se nalazi pred vratima Europe. «Nije samo steta sto ce britanska skupina Hrvatsku pamtiti po ruznoj slici, nego sto prije njih ti prizori u zabavnom sredistu Monvi nikom nisu zasmetali,» kaze Sena Kulenovic.

XS
SM
MD
LG