Linkovi

Opasnost prijeti od mobitela i fotoaparata (5/8/03) - 2003-08-05


Američki mediji javljaju da se Ministarstvo domovinske sigurnosti sprema objaviti novo upozorenje o mogućim terorističkim napadima za putničke zrakoplove i aerodrome.

Novo upozorenje, koje bi trebalo biti objavljeno danas, odnosi se na opasnost od malih elektronskih uređaja, poput fotoaparata i mobitela, koji bi se mogli unijeti u zrakoplov i upotrijebiti kao oružje ili za skrivanje eksploziva.

Vladini dužnosnici kažu da su takvi modificirani uređaji pronađeni u nedavnim prepadima na skloništa al-Qaide. Međutim, dužnosnici također upozoravaju da za sada nema naznaka da su teroristi ikada upotrijebili takve predmete za skrivanje oružja.

******

U međuvremenu, američke su vlasti izrazile želju da što prije ispitaju saudijskog državljanina Omara al-Bayoumija, koji je u nedavnom kongresnom izvješću doveden u vezu s terorističkim napadima na New York i Washington. Gospodin al-Bayoumi izrazio je spremnost na razgovore s američkim istražiteljima.

******

Iran je priopćio da neće Sjedinjenim Državama izručiti niti jednog od pritvorenika, za koje se sumnja da su pripadnici al-Qaide. Dnevnik New York Times je nedavno javio da se u iranskom zatvoru nalazi treći čovjek al-Qaide, te da je Washington zatražio njegovo izručenje.

XS
SM
MD
LG