Linkovi

Vlada demantirala navode iz članka o promjeni na čelu Državnog tajništva (5/8/03) - 2003-08-05


Američko Državno tajništvo i Bijela kuća demantirali su navode iz članka koji je objavio dnevnik Washington Post, u kojem se kaže da su državni tajnik Colin Powell i njegov zamjenik Richard Armitage obavijestili Bijelu kuću da neće služiti drugi mandat, ukoliko predsjednik Bush bude ponovno izabran.

Gospodin Powell, koji je, kako pokazuju ankete, jedan od najpopularnijih članova vlade, rekao je svojim bliskim prijateljima da - kako je izvjestio washingtonski dnevnik - ne namjerava ostati na svojoj dužnosti ukoliko predsjednik Bush osvoji još jedan mandat.

Međutim, suradnici državnog tajnika demantiraju članak iz jučerašnjeg Washington Posta, u kojem se kaže da su gospodin Powell i njegov zamjenik Armitage odlučili odstupiti s položaja 21. siječnja 2005., dan nakon sljedeće predsjedničke inauguracije.

Post se poziva na vladine izvore, koji kažu da je državni tajnik svoju odluku prenio savjetnici za nacionalnu sigurnost Condoleezzi Rice. Taj je članak odmah potaknuo nagađanja o mogućem nasljedniku gospodina Powella.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker izjavio je da do razgovora između gospodina Powella i gospođe Rice, o kojem piše Washington Post, nikada nije došlo: "Nikakvog razgovora o planovima za odlazak s dužnosti između državnog tajnika i gospođe Rice nije bilo. Taj članak nema temelja. Kao što je gospodin Powell uvijek govorio, on i njegov zamjenik služe po želji predsjednika i to će i dalje činiti."

Sličnu izjavu dao je i glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan, koji je kazao da državni tajnik i njegov zamjenik "uživaju u poslu koji rade" i da članak u Washington Postu samo odražava glasine koje kolaju u Washingtonu preko ljeta.

Glasnogovornik Državnog tajništva istaknuo je da Colin Powell obavlja svoje uobičajene dužnosti, te da će danas s Richardom Armitageom otputovati u Teksas, gdje će izvijestiti predsjednika o najnovijim vanjskopolitičkim događajima.

Čak i kada bi državni tajnik Powell doista namjeravao odstupiti 2005, nebi bilo politički mudro najaviti tu odluku već sada, 17 mjeseci prije isteka predsjednikovog mandata, jer bi to potkopalo njegov utjecaj – tvrde visoki dužnosnici Državnog tajništva.

U proteklih nekoliko desetljeća, državni tajnici uglavnom nisu ostajali na toj dužnosti dugo. Posljednji državni tajnik koji je služio čak osam godina, odnosno, dva predsjednička mandata, bio je Dean Rusk. Njega je na položaj šefa diplomacije 1961. imenovao predsjednik John Kennedy, a zatim je ostao na toj dužnosti i u administraciji predsjednika Lyndona Johnsona, nakon atentata na predsjednika Kennedyja.

XS
SM
MD
LG