Linkovi

Umro liječnik koji je uveo metodu oživljavanja 'usta-na-usta' (5/8/03) - 2003-08-05


Liječnik kojemu se u zaslugu pripisuje oživljavanje metodom 'usta-na-usta', dr. Peter Safar, umro je u nedjelju, dobi od 79 godina, objavila je Američka udruga za srce.

Dr. Safar je bio rođen u Austriji, gdje je preživio nacistički radni logor, a, nakon rata, emigrirao je u Sjedinjene Države. Radni vijek proveo je kao profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Pittsburgh. G. 1976, bio je jedan od osnivača organizacije koja je kasnije postala Svjetska udruga hitne medicine.

Metoda oživljavanja 'usta-na-usta' spominje se u Bibliji, ali se nije koristila još od antičkog doba, pa sve do pedesetih godina, kada ju je ponovno otkrio dr. Safar. On je usavršio metodu, nazvanu i 'poljubac života', zajedno s kolegom Jamesom Elamom. Šezdesetih godina disanju usta-na-usta dodano je i ritmičko pritiskanje prsnog koša u svrhu pokretanja rada srca, što je danas rutinski zahvat prve pomoći.

Prije metode oživljavanja 'usta-na-usta', korištene su razne, često krajnje dubiozne metode oživljavanja. Među njima vrijedi spomenuti, recimo, korištenje vrućeg pepela kao šoka za tijelo, zatim bičevanje, kotrljanje zamrlih osoba nizbrdo u bačvi, ili vezivanje u sedlu konja u kasu.

XS
SM
MD
LG