Linkovi

'Čarobna frula' uz pratnju kompjutera? (5/8/03) - 2003-08-05


Opera Company of Brooklyn - mala operna kuća iz predgrađa New York Cityja - najavila je za subotu izvedbu opere Wolfganga Amadeusa Mozarta "Čarobna frula". No, izvedba je došla u pitanje zbog toga što bi pjevače po prvi put trebao pratiti "virtualni orkestar", odnosno kompjutorski snimljena pratnja, umjesto uobičajenog ansambla u kojem muziciraju glazbenici.

Ovoj se ideji suprotstavio sindikat glazbenika, a nakon toga - u znak solidarnosti - iz upravnog odbora ove operne kuće istupile su i dvije poznate operne pjevačice, Marilyn Horne i Deborah Voigt.

Opera Company of Brooklyn osnovana je prije tri godine, s ciljem da pomogne neafirmiranim mladim pjevačima. "Koristimo se 'virtualnim' orkestrom zbog toga što ne možemo priuštiti pravi" - izjavio je New York Timesu Jay D. Meetze, umjetnički direktor i dirigent Opera Company of Brooklyn, koja je nakon dvije godine djelovanja ima znatne gubitke.

Elektronski snimljenu glazbu koristi niz putujućih američkih opernih kuća, no kazališne kuće u velikim kulturnim centrima u pravilu to ne čine. Neworški Broadway - središte kazališnog života - bio je u ožujku neko vrijeme zatvoren, zbog štrajka glazbenika koji su prosvjedovali zbog najave da bi ih neka od kazališna mogla početi zamjenjivati snimljenim "play-backom". Štrajk je okončan tek nakon što je intervenirao newyorški gradonačelnik.

XS
SM
MD
LG