Linkovi

Jača optimizam među šefovima korporacija diljem svijeta (6/8/03) - 2003-08-05


Zahvaljujući pojačanoj prodaji u posljednjem tjednu srpnja, maloprodajni trgovinski lanci u Sjedinjenim Državama ostvarili su prošlog mjeseca vrlo dobre rezultate. U zajedničkom izvještaju Bank of Tokyo-Mitsubishi i UBS-a se navodi da je prošlog tjedna prodaja u maloprodajnim trgovinskim lancima povećana za 0.8 posto, što je 0.3 posto više nego tjedan ranije. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine to predstavlja povećanje od tri posto! Podaci o prodaji automobila u tjednu koji je završen 2.kolovoza također su iznenađujuće dobri – ocjenjuje se u japansko-švicarskom izvještaju koji prenosi agencija Reuters.

Što se Europe tiče, kompanije u uslužnom sektoru izražavaju pojačani optimizam glede budućeg poslovanja. Čak i u Japanu, gdje već duže vrijeme vlada vrlo sumorna poslovna atmosfera, kompanije izražavaju nadu da se uvjeti poslovanja popravljaju. Nakon šest uzastopnih mjeseci smanjivanja zarade, u uslužnom sektoru Europske unije i Japana prošlog je mjeseca ostvaren rast profita, istina skroman.

O naglom jačanju optimizma među šefovima korporacija diljem svijeta ukazuje i istraživanje koje je provedeno među 100 najvećih klijenata kompanije Goldman Sachs. Kako izvješćuje televizijska mreža MSNBC, planovi kapitalnih ulaganja u prošlom su tromjesečju povećani za trećinu u usporedbi s prvim kvartalom ove godine. To se posebno odnosi na kompanije u Sjedinjenim Državama. Povećani optimizam bilježi se u uvjetima rasta narudžbi proizvoda industrijskog sektora u lipnju i to za 1.7 posto.

XS
SM
MD
LG