Linkovi

Inicijativa protiv ilegalne sječe šuma (5/8/03) - 2003-08-05


Sjedinjene Države pokrenule su inicijativu za zaštitu svjetskih šuma, te stanovništva i faune koji o njima ovise. Prema procjenama Svjetske banke, nezakonita sječa šuma košta zemlje u razvoju svake godine između deset i petnaest milijardi dolara u izgubljenom prirodnom blagu i prihodima.

No, to nije i jedina cijena nezakonite sječe šuma. Takvo nepoštivanje zakona slabi vlade, potiče korupciju i potkopava demokraciju. Štoviše, nezakonita sječa šuma uništava okoliš i izvore vode, desetkuje životinjski fond i uzrokuje zatvaranje radnih mjesta.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da je liberijski diktator Charles Tayor "koristio prihode od drvne industrije, koja se nalazi pod sankcijama Ujedinjenih naroda, za kupovanje oružja i potpirivanje nasilja diljem regije." "U tom procesu, liberijska drvna industrija iscrpljuje tropsku šumu za dobrobit korumpirane elite i uništava važan izvor prirodnog blaga koji je narodu Liberije potreban za razvitak i koji će im biti neophodan kada uvedemo primirje" - rekao je američki državni tajnik.

Inicijativa predsjednika Busha protiv nezakonite sječe šuma usmjerena je na uklanjanje samog uzroka problema – slabosti institucija i demokratske vlast u većem dijelu svijeta u razvoju. U početku, inicijativa će obuhvatiti najugroženija područja – bazen Konga, bazen Amazone, središnju Ameriku, te južnu i jugoistočnu Aziju. U tim područjima, Sjedinjene Države predane su pomoći vladama da poboljšaju svoje zakonske propise o korištenju i zaštiti šuma.

"Međutim, zakoni koji se ne provode", rekao je gospodin Powell, "samo su prazne geste". Sjedinjene Države osigurat će senzorsku tehnologiju, koja omogućuje daljinsko praćenje uvjeta u šumi. U 2003. predviđeno je izdvajanje 15 milijuna dolara za devetnaest programa. Gospodin Powell je dodao da će administracija predsjednika Busha raditi na pronalaženju dodatnih dugoročnih izvora financiranja.

Da bi bili efikasni, ovi programi tražit će uspostavljanje partnerstva s najteže pogođenim zemljama. Mnogi od tih programa služit će kao podrška ili će kretati od postojećih programa. Među njima je i program nazvan Partnerstvo za šume u bazenu Konga, koji je pokrenut prošle godine i uključuje 29 vlada i nevladinih organizacija.

Kako je rekao državni tajnik Colin Powell, Amerikanci "imaju posebnu vezu sa svojim okolišem, a ona je povezana i s njihovom ljubavlju prema demokraciji. To nam je," kazao je gospodin Powell, "u krvi".

XS
SM
MD
LG