Linkovi

Colin Powell najavio odlazak u siječnju 2005. (4/8/03) - 2003-08-04


Američko Državno tajništvo doživjet će promjenu na čelu, čak ako i predsjednik Bush bude izabran na drugi mandat sljedeće godine, piše Washington Post.

Državni tajnik Colin Powell i njegov zamjenik Richard Armitage "signalizirali su Bijeloj kući da namjeravaju odstupiti s dužnosti dan nakon inauguracije u slijedećem predsjedničkom mandatu." Prema washingtonskom dnevniku – Colin Powell je suradnicima rekao da "razlog nisu nikakve razlike oko vanjske politike koje bi postojale u vladi, već obećanje dano supruzi."

Savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice i zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz vodeći su kandidati za čelno mjesto američke diplomacije. Od ostalih mogućih kandidata, Washington Post spominje republikanskog senatora iz Indiane, Richarda Lugara, te bivšeg predsjedatelja Zastupničkog doma Kongresa, Newta Gingricha.

Međutim, mnogi visoki dužnosnici vlade - piše Washington Post - nisu bili spremni raspravljati o promjenama na čelu State Departmenta, rekavši da je razgovor o tome preuranjen.

Najtiražniji američki dnevnik USA Today piše da bi Iran možda bio voljan predati teroriste al-Qaide, koje drži u svojim pritvorima, ukoliko bi Sjedinjene Države udarile na terorističku organizaciju, s bazom u Iraku, za koju Iran tvrdi da provodi kampanju propagande protiv režima u Teheranu.

Jedan vrlo visoki iranski dužnosnik, koji je tražio da ne bude imenovan, potvrdio je da njegova vlada drži nekoliko visokorangiranih terorista al-Qaide. Američki obavještajci tvrde da je među njima i Seif Al-Adel, čovjek broj 3 u ovoj terorističkoj mreži koji je na čelu njezinih vojnih operacija. Kako piše USA Today, isti iranski dužnosnik, koji je upoznat s pregovorima Teherana i Washingtona o omogućavanju pristupa američkih istražitelja iranskim pritvorenicima, tvrdi da bi Iran bio voljan izručiti teroriste u Egipat ili Saudijsku Arabiju, - gdje bi ih američki obavještajci mogli ispitivati -, ako bi Sjedinjene Države obuzdale skupinu Mujahedin el-Khalq.

I, za kraj, iz New York Timesa jedna kazališna kritika: mjuzikl "Chicago" dobio je novu protagonisticu glavne ženske uloge, Roxie Hart, koja još nikad nije glumila na 'daskama koje život znače', ali ima iza sebe bogatu holivudsku karijeru. Riječ je o glumici Melanie Griffith koja, po riječima Timesovog kritičara, “premda pleše vrlo malo, a pjeva još i manje, plijeni pažnju svojom interpretacijom Roxie”.

"Senzacionalna, možda najuvjerljivija Roxie Hart do sada …" - piše New York Times.

XS
SM
MD
LG