Linkovi

Ashcroft: Mogućnost novih terorističkih napada - vrlo realna (4/8/03) - 2003-08-04


Američki ministar pravosuđa John Ashcroft tvrdi da je opasnost od terorističkih napada u Sjedinjenim Državama, ali i u inozemstvu još uvijek visoka, no da se neprestano uvode bolje mjere sigurnosti.

Nešto više od mjesec dana prije druge godišnjice terorističkih napada na New York i Washington, ministar pravosuđa John Ashcroft izjavio je da nema razloga sumnjati da teroristi planiraju nove napade: "Vjerujem da je mogućnost da ćemo ponovno biti napadnuti vrlo realna. Zato ulažemo posebne napore i prenosimo potrebne informacije američkoj javnosti. Kada smo na oprezu, smanjujemo mogućnost napada."

John Ashcroft je izjavio da vlada radi na smanjivanju opasnosti od novih napada, te je podsjetio na postrožavanje propisa o vizama za putnike u tranzitu. Ta je mjera uvedena nakon što su obavještajne službe upozorile da teroristi planiraju nove napade, koji bi uključivali otmice zrakoplova.

Ministar pravosuđa je također govorio o zvučnom zapisu na kojem, kako se vjeruje, al-Qaida prijeti da će se osvetiti ukoliko se zatvorenicima iz Afganistana u američkoj bazi Guantanamo dogodi nešto loše. "Ironično je da tvrde da su spremni čekati da njihovim pristašama nanesemo zlo, prije nego što će napasti Sjedinjene Države. Oni su već nanijeli veliko zlo Sjedinjenim Državama 11. rujna. Vjerujem da nas al-Qaida želi ponovno napasti – kada god i gdje god to bude mogla" - rekao je američki ministar pravosuđa John Ashcroft.

Dodao je da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici od 11. rujna 2001. spriječili desetke, možda i stotine terorističkih napada diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG