Linkovi

Robne kuće bez kupaca (4/8/03) - 2003-08-04


Lanac američkih robnih kuća Lord & Taylor odlučio je zatvoriti 32 prodajna mjesta, u pokušaju da postane profitabilniji i konkurentniji.

No, kako tvrde poslovni konzultanti, glavni problem ove prodajne branše leži u činjenici što se sve više i više Amerikanaca pita zbog čega uopće kupovati u robnoj kući.

Već više od desetljeća, robne kuće gube poslovnu utrku s diskontnim trgovinama, lanaca poput Wal-Mart, Target Corp., i Kohl's Corp. Prošle su godine robne kuće u Americi zabilježile pad prodaje od 3.9 posto, dok su diskonti imali 2.3 posto veću prodaju.

"Robne su kuće pokušale mnoge stvari, kako bi ponovno postale konkurentne, no za sada ništa ne funkcionira" - kaže Michael Niemira, dopredsjednik Bank of Tokyo-Mitsubishi Ltd., čije riječi prenosi izvještajna agencija Associated Press.

Dio problema je u tome - tvrde mušterije - što se u robnim kućama u pravilu može kupiti sve nekvalitetnija roba. Cijene u diskontima su niže nego u robnim kućama.

Lanci robnih kuća povući će nekoliko poteza kako bi se uspješnije natjecali s diskontima u kojima se prodaje odjeća i kozmetika. Da bi sličile diskontima, mnoge će robne kuće uvesti kolica poput onih u samoposluživanju, a centralizirat će i blagajne na jednom mjestu. Zaposlit će i više namještenika, jer je jedna od glavnih pritužbi da su mušterije prepuštene same sebi.

Gotovo svi lanci robnih kuća planiraju nabavu skuplje robe, ali i mijenjanje imena tvrtki - kako bi se izbjegao već ostvaren negatiavan image.

XS
SM
MD
LG