Linkovi

Prehrana utječe na boju dlake (3/8/03) - 2003-08-03


Ne sviđa vam se vlastita boja kose? Možda za to možete okriviti prehranu svoje mame.

U istraživanju koje je još jednom pokazalo da je ono što se jede iznimno važno, znanstvenici su uspjeli izmijeniti boju dlake pokusnih životinja mijenjajući prehranu njihovih majki. Kako su, u najnovijem broju časopisa "Molecular and Cellular Biology", objavili znanstvenici Medicinskog fakulteta Sveučilišta Duke, boja dlake mladunčadi laboratorijskih miševa bila je izmijenjena pomoću četiri dodatka prehrani trudnih ženki - vitamina B12, folne kiseline, kolina i betaina.

Ženke koje su dobile sva četiri dodatka imale su mladunčad smeđe boje krzna. Ženke koje nisu dobile te prehrambene dodatke imale su mladunčad žute dlake. Detaljnije ispitivanje pokazalo je da spomenuti prehrambeni dodaci, u većim količinama nego što ih normalno ima u prehrani, zatomljuju izražavanje gena nazvanog Agouti, koji utječe na boju dlake.

Takvi nalazi nisu potvrđeni kod ljudi, ali znanstvenici kažu da neka ispitivanja nagovješćuju da prehrana može utjecati na izražajnost gena. Recimo, nekoliko je ispitivanja pokazalo da žene koje se slabo hrane tokom trudnoće rađaju djecu koja odrastaju s povećanom tendencijom ka šećernoj bolesti i ka bolestima srca. Ova najnovija studija mogla bi objasniti ranije nalaze - gen Agouti, naime, ne utječe samo na boju dlake, nego i na metaboličke čimbenike povezane s dijabetesom i bolestima srca.

XS
SM
MD
LG