Linkovi

Svećenici i laici Episkopalne crkve izabrali homoseksualca za biskupa (4/8/03) - 2003-08-03


Na godišnjoj konvenciji Episkopalne crkve u Minneapolisu, svećenici i laici izabrali su - prvi put u povijesti te vjerske zajednice - za biskupa čovjeka koji je homoseksualac, i to ne taji.

Da bi bio valjan, izbor mora potvrditi Vijeće biskupa, koje će o tome odlučivati danas.

Izaslanici episkopalnih zajednica, koje u Sjedinjenim Državama nastavljaju tradiciju Anglikanske crkve, glasali su za 56-godišnjeg Gene Robinsona u omjeru 2:1. Gospodin Robinson, svećenik iz savezne države New Hampshire, živi sa svojim partnerom već 14 godina. Iz prethodnog braka ima dvoje djece. Njegovi suvjernici u New Hampshireu izabrali su ga za biskupa u lipnju.

Pristaše izbora Gene Robinsona za biskupa tvrde d aće ovaj potez ojačati Episkopalnu crkvu. Konzervativna struja u toj vjerskoj zajednici, kao i mnogi anglikanski biskupi iz Trećeg svijeta, najavljuju raskol, odnosno prekid veza s Episkopalnom crkvom.

Očekuje se da će na godišnjoj konvenciji Episkopalne crkve također biti utvrđen crkveni postupak za registriranje istospolnih zajednica, kao i ceremonija koja će se pri zaključenju takvih zajednica slijediti.

XS
SM
MD
LG