Linkovi

U Afganistanu je postignut izvjestan napredak u vezi položaja žene (4/8/03) - 2003-08-03


Napori na obnovi Afganistana, predvođeni Sjedinjenim Državama, pomažu u poboljšavanju kvalitete života brojnih žena i djece u toj zemlji. Ipak, još mnogo toga tek treba učiniti.

Jedno od područja u kojem je postignut znatan napredak je obrazovanje. Ove godine, školu pohađa više djevojčica nego ikada prije u povijesti Afganistana. Prema procjenama, od tri milijuna učenika koji su se prošle godine vratili u škole trećina su bile djevojčice.

Međutim, pravo žena i djevojčica na obrazovanje još uvijek se poštuje u samo nekim dijelovima Afganistana. U gradu Herat na zapadu zemlje, lokalna je vlada nedavno zabranila da se djevojčice i dječaci nalaze u školama u isto vrijeme, te je zabranila muškarcima da drže privatne satove za žene i djevojčice. Međutim, djevojčice mogu pohađati nastavu koju drže učiteljice. Zbog ove zabrane mnogim djevojčicama i ženama blokiran je pristup obrazovanju.

Nažalost, situacija u Heratu nije jedinstvena. U mnogim dijelovima Afganistana, napredak na polju obrazovanja žena ugrožavaju duboki kulturni obrasci ponašanja i, na nekim mjestima, ponašanje lokalnih ekstremista.

Afganistanke su ostvarile znatan napredak u politici. Oko dvije stotine žena sudjelovalo je u zasijedanju Velikog vijeća – Loye Jirge u lipnju 2002. Nova afganistanska vlada ima i dvije ministrice. Brojne druge žene obnašaju druge važne dužnosti u vladi.

Ipak, mnoge afganistanske žene i djevojčice i dalje nailaze na ozbiljne prepreke punoj integraciji u afganistansko društvo. U mnogim dijelovima Afganistana, žene i dalje nailaze na žestoku diskriminaciju. U Heratu, policija prisiljava žene da nose burke, odjevni predmet koji u potpunosti pokriva tijelo, a u cijeloj zemlji većina žena još uvijek nosi burku zbog kulturnih ograničenja. U nekim pokrajinama na jugu zemlje, policijske snage i drugi prijete ženama i djevojčicama na njihovom putu u školu. Međutim, afganistanska središnja vlada odlučno podržava obrazovanje za žene i napredak na tom planu neće nitko zaustaviti.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, obnova Afganistana je u tijeku, ali još nije dovršena: "U Afganistan još uvijek ima mnogo izazova, no ipak se ostvaruje napredak."

Sjedinjene Države predane su izgradnji Afganistana, u kojem je žene i djevojčice biti punopravni članovi društva.

XS
SM
MD
LG