Linkovi

Glazba i pamćenje (2/8/03) - 2003-08-02


Jedna nova studija pokazuje da djeca koja su učila svirati glazbene instrumente imaju znatno bolje verbalno pamćenje od svojih vršnjaka bez glazbene izobrazbe. Štoviše, što duže učenje sviranja - to bolje verbalno pamćenje!

Studiju, objavljenu u najnovijem broju časopisa "Neuropsychology", proveli su znanstvenici Sveučilišta Hong Kong, na 90 dječaka u dobi od 6 do 15 godina. Polovica ih je učila svirati bilo flautu ili violinu, te sudjelovala u školskom orkestru, dok kontrolna polovica nije imala nikakvu glazbenu izobrazbu.

U testovima verbalnog pamćenja, djeca-glazbenici pokazala su znatno bolje rezultate u svim testovima, dok u testiranju vizuelnog pamćenja nije bilo razlika između dviju skupina djece. U ponovljenom testiranju, nakon godine dana, djeca koja su u međuvremenu počela učiti svirati neki instrument također su pokazala znatno bolje rezultate od svojih vlastitih ranijih, kao i od skupine koja nije znala ništa svirati. S druge strane, djeca koja su u međuvremenu prestala učiti svirati, zadržala su bolju razinu verbalnog pamćenja od svojih vršnjaka iz kontrolne skupine.

Znanstvenici vjeruju da, kada glazba stimulira dio mozga nazvan temporalni lobus, i to onaj s lijeve strane, pozitivni se učinci iskazuju i na druge funkcije tog dijela mozga, konkretno verbalno pamćenje. Takva bi teorija objasnila nepostojanje ikakve razlike na polju vizuelnog pamćenja, jer je ono vezano uz temporalni lobus s desne strane mozga.

XS
SM
MD
LG