Linkovi

Bob Hope - simbol američkog duha (3/8/03) - 2003-08-02


Smrću Boba Hopea, Sjedinjene Države izgubile su jednog od svojih najvećih zabavljača. Međutim, gospodin Hope, koji je umro 27. srpnja u dobi od stotinu godina, bio je daleko više od zabavljača.

Tijekom najvećeg dijela 20. stoljeća, glumac Bob Hope je bio zvijezda vodvilja, televizije i filma. Bio je prijatelj svakog američkog predsjednika sve od Franklina Roosevelta. Odlikovan je raznim odličjima, od počasnih sveučilišnih diploma do američke Medalje slobode i počasnog reda viteza Velike Britanije, zemlje u kojoj je rođen. Međutim, Bob Hope bit će posebno zapamćen među milijunima američkih vojnika zbog pomoći koju im je pružao kroz zabavu.

Preko pedeset godina, od drugog svjetskog rata do operacije Pustinjska oluja 1991, prelazio je bezbrojne kilometre obilazeći američke vojne baze diljem svijeta tijekom božićnih blagdana, zabavljajući vojnike u džunglama, pustinjama, poljskim bolnicama i na nosačima zrakoplova. Upitan zašto to čini, odgovorio je jednostavno: "Zato jer mladim vojnicima puno znači kada netko dođe u džunglu da bi bio s njima. To ih doista raduje i podiže im moral. Sretan Božić i Bog vas blagoslovio."

Među vojnicima koji su imali priliku vidjeti nastup Boba Hopea u Vijetnamu 1968. bio je i američki državni tajnik Colin Powell. "Nema nikoga," rekao je gospodin Powell, "tko je služio svoju zemlju vjernije i predanije i u miru i u ratu." Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, Bob Hope je bio veliki Amerikanac:

"Bob Hope nas je uveseljavao i dizao nam moral. Služio je svoju zemlju kada je odlazio na bojišnice i zabavljao tisuće vojnika iz različitih naraštaja. Njegovoj obitelji posvećujemo naše molitve i zajedno s njom tugujemo zbog gubitka jednog dobrog čovjeka."

Predsjednik Ronald Reagan, također jedan od najvećih ljubitelja Boba Hopea, izrazio je svoje divljenje dok mu je 1988. uručivao jednu od brojnih počasti koje je dobio: "Zadovoljstvo mi je predati ovu nagradu čovjeku čije prezime, koje znači 'nada' opisuje njegov život. Gdje ima života, ima i nade."

Bob Hope je preminuo, no i dalje će živjeti u sjećanjima milijuna ljudi čije je živote dodirnuo.

XS
SM
MD
LG