Linkovi

Danas 288. sinjska Alka (3/8/03) - 2003-08-02


U ovogodišnjem natjecanju za sinjsku Alku koje se održava u spomen na pobjedu maloborojnih Sinjana i Cetinjana nad osmanlijskim osvajačima 1715. godine sudjeluje 17 kopljanika koje predvodi alaj-čauš Ivan Zorica. I ove godine na Alci neće biti alkarskog vojvode generala Mirka Norca. Njega će zamijeniti brigadir Hrvatske vojske, dosadašnji barjaktar Ivan Čikara.

“Pripreme koje su započele prije nekoliko mjeseci došle su do samog kraja. Proveli smo sve potrebite aktivnosti da bi se 288. alkarsko nadmetanje moglo kao takvo provesti. Sve je spremno za provođenje 288. alkarskog nadmetanja.”

Ivan Čikara je na mjesto obnašatelja dužnosti alkarskog vojvode došao nakon što je Upravni odbor Viteškog alkarskog društva s te funkcije smijenio stožernog brigadira Antu Kotromanovića. Razlog smjene kažu u Viteškom društvu je “kršenje odredbi alkarskog statuta”.

Govor kojeg će sutra na Alci izreći Ivan Čikara bit će jedan od važnijih pokazatelja stajališta čelnih ljudi Alke. Čikara ističe kako je uspio smanjiti sveukupne političke tenzije oko Alke, a što je želja alkara i alkarskih momaka. O sutrašnjem govoru Ivan Čikara :

“Govor će biti sukladan tradiciji naših predaka ističući trajne vrijednosti hrvatskog naroda”, tvrdi ovogodišnji alkarski vojvoda.

Stipe Breko predsjednik je Udruge veterana i poštovatelja sinjske Alke. Breko je četiri puta bio slavodobitnik Alke.

“S obzirom da je Alka stavljena u ruke politike, Alka više nije ono što je nekada bila. Nekada je Alka bila jedna kulturna i sportska manifestacija, a sada je Alka u raljama politike i proći će dosta vremena da se iz tih ralja izvuče...”

Uz uvažene goste i predstavnike Crkve,od hrvatskih političara na svečanosti sinjske Alke očekuje se uglavnom dolazak predstavnika desnog oporbenog političkog spektra.

Žitelji Sinja željeli bi da se uz Alku ne vežu nikakva politička prepucavanja kao što je to bio slučaj ove godine, a jedan Sinjanin na popularnoj Pijaci kaže:

“Alka mora pokazati obilježja domaćeg folklora, a ne političku notu.” Prodavačica koja je upravo završavala radni dan ističe: “Alka je jedna i jedina. Iznad svih nas. Ponos Sinja i cetinske krajine. Svi oni koji pokušavaju preko Alke osvojiti političke bodove kod mene neće uspjeti !”

XS
SM
MD
LG