Linkovi

Senator Robert Byrd kritizira vanjsku politiku Bijele kuće (2/8/03) - 2003-08-02


Senator Robert Byrd, demokrat iz savezne države Zapadna Virginija, oštro je kritizirao vanjsku politiku Bijele kuće, izjavivši da je njezina provedba dovela do "opasnije situacije u svijetu, nego što je bila prije nekoliko godina."

Optuživši vladu predsjednika Busha za "nekonzistentnost", senator Robert Byrd je naveo primjer Sjeverne Koreje i Iraka. "Od listopada, kada je Sjeverna Koreja objavila da je postigla znatan napredak u svom nuklearnom programu, predsjednik i njegovi savjetnici su opetovano umanjivali razmjere ove prijetnje, dok su preuveličavali prijetnju koja dolazi iz Iraka. Iako su dokazi o sjevernokorejskom nuklearnom programu prilično čvrsti" - rekao je senator Byrd - "još uvijek nije pronađen niti jedan jedini dokaz da je Saddam Hussein nastojao obnoviti proizvodnju nuklearnog oružja."

"Vlada je preokupirana okupacijom Iraka, a čini se paraliziranom kada su u pitanju druge krizne točke, poput Irana i Liberije" - rekao je Robert Byrd, te dodao da su "Afganistan i rat protiv terorizma za našu vladu su postali drugo-razredni problemi."

"U sljedećih nekoliko mjeseci, doći će vjerojatno do simultane interakcije nekoliko eksplozivnih i opasnih kriza. Odgovornost za tu 'oluju' snosit će isključivo Bijela kuća. Doktrina vojnih udara u svrhu prevencije uzrokovala je strah, zbrku i dodatnu nestabilnost na mnogim područjima" - rekao je demokratski senator.

Dok je gospodin Byrd na Capitol Hillu kritizirao vladu, njezin je glasnogovornik, Scott McClelland tvrdio upravo suprotno: "svijet je, zbog intervencija u Iraku i Afganistanu postao sigurniji, a ne opasniji."

"Slobodni i demokratski Irak dovest će do stabilnijeg i mirnijeg Srednjeg istoka. Zbog toga će sigurniji biti i svijet, i Amerika" - rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

XS
SM
MD
LG