Linkovi

Potraga za iračkim naoružanjem potrajat će 'još neko vrijeme' (1/8/03) - 2003-08-01


Američki dužnosnik zadužen za potragu za iračkim oružjem za masovno uništavanje Day Kay izjavio je da se na tom polju postiže napredak, no također je upozorio da će potraga potrajati neko vrijeme.

Gospodin Kay kazao je da su otkriveni neki dokumenti o iračkom oružju.

Prije zatvorenog svjedočenja pred senatskim Odborom za oružane snage i obavještajne aktivnosti, američki je dužnosnik kazao da bi Amerikanci trebali biti spremni na iznenađenje, no nije želio podrobnije govoriti o tome.

******

U Iraku – američki vojni dužnosnici podijelili su vojnicima retuširane fotografije Sadama Huseina, koje pokazuju kako bi svrgnuti irački čelnik mogao izgledati nakon tri mjeseca skrivanja. U međuvremenu, američki državni tajnik Colin Powell odobrio je isplatu nagrade od 30 milijuna dolara osobi čija je dojava dovela američke snage do Sadamovih sinova. Dužnosnici se nadaju da će brza isplata te nagrade ohrabriti i druge Iračane da dojavljuju informacije o Sadamu Huseinu. Jordan je u međuvremenu objavio da je pružio utočište dvjema Sadamovim kćerkama. U najnovijim napadima u Irakuj ubijena su dva američka vojnika.

******

Najnovija anketa pokazala je da većina Amerikanaca – njih 56 posto - podržava predsjednika Busha i njegovu politiku prema Iraku, unatoč američkim žrtvama u Iraku i sporu onavodnom manipuliranju obavještajnim podacima kako bi se – tvrde kritičari - opravdao rat. Prema anketi, koju su proveli Wall Street Journal i televizijska kuća ABC, gotovo 60 posto ispitanika vjeruje da bi američke snage trebale ostati u Iraku koliko god bude potrebno da bi se ta zemlja obnovila. 66 posto ispitanika odobrava način na koji predsjednik vodi rat protiv terorizma, a nešto više od polovine ispitanika podržava predsjednikovu vanjsku politiku.

XS
SM
MD
LG