Linkovi

Potjera za kriminalcima iz bivšeg iračkog režima (1/8/03) - 2003-08-01


22. srpnja koalicijske snage ubile su Udaya i Qusaya, sinove Saddama Husseina. Vojnici su dobili dojavu od jednog iračkog civila, koji će dobiti veliku financijsku nagradu. Otada i drugi Iračani istupaju s dojavama, koje su do sada dovele do otkrivanja nekoliko velikih skrivenih zaliha oružja i pritvaranja dijela Sadamovih tjelohranitelja.

Zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz izjavio je da se koalicija obračunava s "tajnom konspirativnom kriminalnom bandom": "Upravo sam se vratio iz Iraka, u kojem sam proveo četiri i pol dana. Lokalno stanovništvo reći će vam da članovi bivšeg režima nude nagrade od dvije stotine dolara za napade na elektrovode, te pet stotina dolara za napade na Amerikance. Dakle, obračunavamo se s ostacima kriminalne bande koja je zlostavljala Irak proteklih trideset i pet godina. Mislim da moramo pretpostaviti da funkcioniraju poput svake druge bande."

Cilj te bande, rekao je gospodin Wolfowitz, posve je nedvosmislen: "Oni vjeruju da ćemo se mi, ukoliko oni budu ubijali naše vojnike, povući i da će se vratiti stari režim. Ljudi su imali strašna iskustva s tim režimom. Trebat će mnogo uvjeravanja da bi povjerovali da se taj režim neće vratiti."

Ostaci režima Saddama Husseina možda još nisu odustali od borbe. No, kako je rekao gospodin Wolfowitz, radi se o malom dijelu iračkog stanovništva: "Gdje god smo išli, ne samo među šiitima ili Kurdima i Turcima, već i među sunitskim Arabima, čuli smo opetovane izraze zahvalnosti predsjedniku Bushu, britanskom premijeru Blairu i koaliciji zato što su ih oslobodili."

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama pokrenula je kampanju kojom pokušava navesti Iračane da se pridruže novim civilnim obrambenim snagama. U prva dvadeset i četiri sata kampanje, za nove snage javilo se sedam tisuća ljudi. Cilj je, kako je rekao zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz, "angažirati američke snage na zadacima koje moraju obavljati, ali i postići da se sami Iračani bore za svoju zemlju. Oni su za to spremni."

XS
SM
MD
LG