Linkovi

SAD: Stopa nezaposlenosti u blagom padu (2/8/03) - 2003-08-01


Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u srpnju sa 6,4 na 6,2 posto – priopćilo je Ministarstvo rada. Stručnjaci su očekivali manji pad stope nezaposlenosti, prognozirajući da će ona iznositi 6,3 posto. Međutim, broj Amerikanaca na platnom spisku pao je u srpnju za 44,000. To pokazuje – ističu stručnjaci – da je stopa nezaposlenosti smanjena zato što je došlo do sužavanja tržišta radne snage. Ljudi su, naime, obeshrabreni i manje njih traži posao, pojašanjavaju oni.

Novi sporazumi o slobodnoj trgovini

Američki Senat odobrio je sporazume o slobodnoj trgovini Sjedinjenih Država s Čileom i Singapurom. Tim će sporazumima biti ukinute carine i druge zaštitne pristojbe u međusobnoj trgovini. Zastupnički dom Kongresa prošlog je tjedna dao zeleno svjetlo spomenutim sporazumima, a očekuje se da će ih potpisati i predsjednik Bush. Time će Čile postati prva južnoamerička država s ugovorom o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama, a Singapur prva u istočnoj Aziji.

Mintel predviđa rast globalnog turizma

Globalni turizam trebao bi rasti u sljedećih nekoliko godina unatoč bojazni od terorizma i nedavne epidemije bolesti SARS, tvrdi britanska istraživačka organizacija Mintel. Navedena organizacija prognozira da će do 2005. godine, Sjedinjene Države, Britaniju i Njemačku posjećivati 240 milijuna ljudi. 1999. godine te tri zemlje posjetilo je 185 milijuna turista. A u Hrvatskoj se do 2005.godine očekuje promet veći od 52 milijuna noćenja, koliko je ostvareno i u najuspješnijom 1990.godini – priopćila je Hrvatska turistička zajednica.

XS
SM
MD
LG