Linkovi

Supermanov kostim - $150 000, stolica kapetana Kirka - $360 000 (1/8/03) - 2003-08-01


Kada je Superman, u svom crvenom ogrtaču, prvi puta harao maštom Amerikanaca, pedesetih godina prošlog stoljeća, i to na malim ekranima, letio je brzinom metka oko svijeta i jednim skokom preskakao s jednog na drugi njujorški neboder. Ali niti on, a niti njegovi obožavatelji, nisu mogli zamisliti da će Supermanova odjeća na dražbi možda zaraditi i 150 tisuća dolara.

Losangeleska tvrtka "Profiles in History" jučer je otvorila dražbu holivudskih memorabilija s gotovo četiristo predmeta: od Supermenovog odijela koje je nosio George Reeves u istoimenoj televizijskoj seriji pedestih godina, pa do rukavica koje je Arnold Schwarzenegger nosio u filmu "Terminator 2". Premda su uglavnom ponuđeni predmeti iz science fiction filmova i televizijskih serija, jedna od ponuda je i prvi radni rukopis scenarija za film "Producenti", Mela Brooksa, iz 1968., čija se adaptacija danas kao mega-hit prikazuje na Broadwayu. Očekuje se da će taj rukopis biti prodan za do 10 tisuća dolara.

Supermenov kostim je najvrijedniji predmet ove dražbe jer, koliko se zna, postoje samo dva autentična kostima koje je nosio George Reeves. Stručnjaci kažu da vjerojatno ne postoji bilo koji kostim iz neke televizijske serije koji bi mogao biti zanimljiviji dražbovni izložak. Premda će očekivanom cijenom od 150 tisuća dolara i biti najskuplji televizijski kostim ikada prodan na dražbama, što se ostalih predmeta iz TV serija tiče, cijene mogu biti i veće. Upravo je prošle godine, na isto ovakvoj dražbi tvrtke "Profiles in History", zapovjedna stolica u kojoj je sjedio kapetan Kirk, odnosno William Shuttner, iz "Zvjezdanih staza", bila prodana za 306 tisuća dolara.

Predmeti vezani uz show biznis vrlo su tražena roba za kolekcionare, te, štoviše, postaju sve popularniji iz godine u godinu, jer su mnogo jeftiniji i dostupniji od antikviteta i umjetnina. Tematika koja je na vrhuncu popularnosti ovisna je o trenutnom trendu među sakupljačima. Trend za science fiction predmetima sa snimanja drži se na vrhu već par godina.

XS
SM
MD
LG