Linkovi

U Washingtonu - summit o praćenju ekologije Zemlje (31/7/03) - 2003-07-31


Administracija predsjednika Busha danas i sutra je domaćin međunarodnog summita posvećenog boljoj koordinaciji promatranja i bilježenja podataka važnih za ekologiju Zemlje.

Skup okuplja izaslanike iz više od 30 zemalja, kao i dvadesetak međunarodnih organizacija, koji će raspravljati o načinima povezivanja podataka o kvaliteti zraka, voda i tla iz čitavog svijeta u jedinstveni globalni sustav osmatranja okoliša. Za sada, radi se o nepovezanim ili djelomice povezanim sustavima mjernih postaja u oceanima i morima, svemirskim satelitima, meteorološkim balonima, te drugim instrumentima na zemlji, u zraku ili u vodama.

Čelnik Američke nacionalne agencije za oceane i atmosferu Conrad Lautenbacher kaže da bi integrirani osmatrački sustav poboljšao razumijevanje problema poput klimatskih promjena, te rezultirao procjenama i prognozama koje bi pomogle u stvaranju odgovarajuće politike po pitanju ekologije Zemlje: "Moramo se međusobno povezati i izgraditi takav sustav kako bismo ustvrdili standardne parametre okoliša na Zemlji, te svjetskim čelnicima pružili neophodne informacije za donošenje mudre politike o okolišu. Treba se početi razmišljati kako koordinirati izvore podataka s kojima raspolažemo, kako odrediti poštenu razmjenu informacija, neophodnu za sve zemlje svijeta, te kako doći do podataka koji nam nedostaju."

Ovaj je summit povezan s nedavno najavljenim planom predsjednika Busha o desetogodišnjem proučavanju klimatskih promjena. Prema tom planu, koordinirana vladina istraživanja bi trebala razriješiti nejasnoće u procjenama globalnog klimatskog zatopljavanja, nastalog kao rezultat ispuštanja takozvanih stakleničkih plinova. Osiguralo bi se više od stotinu milijuna dolara za razvoj novih tehnologija za globalno praćenje klimatskih promjena. Organizacije za zaštitu okoliša kritiziraju program američke administracije kao pokušaj da se odgodi djelovanje po pitanju globalnog zatopljavanja ponovnim razmatranjem pitanja na koja su već ranije dobijeni odgovori.

U washingtonskoj ekološkoj organizaciji National Environmental Trust, lobistica Debbie Reed kaže da će i summit o praćenju klimatskih uvjeta na Zemlji samo pomoći takvom odgađanju: "Ideja o globalnom sustavu osmatranja Zemlje je sjajna inicijativa za združivanje sredstava u čitavom svijetu. Na nesreću, poziva se na desetogodišnje istraživanje o kojemu bi se trebale složiti sve zemlje. Administracija stalno tvrdi da sada nemamo onu vrstu podataka koja bi nam trebala. No, gotovo sve druge zemlje su se složile da imamo podatke o ljudskim aktivnostima koje uzrokuju akumuliranje stakleničkih plinova u atmosferi, te da upravo to izaziva globalno zatopljenje."

Kratko nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti, 2001. godine, predsjednik Bush je odbacio Protokol iz Kyota, koji je zacrtao međunarodni plan za smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova, za koje se uglavnom smatra da izazivaju globalno zatopljavanje. Gospodin Bush je rekao da taj plan ne dijeli odgovornost na pravedan način, jer isključuje zemlje u razvoju, a i bio bi vrlo skup za američko gospodarstvo.

Debbie Reed optužuje predsjednika Busha da ignorira realnost svjetske klime: "Svjetska meteorološka organizacija je 2. srpnja objavila upozorenje bez presedana, rekavši da diljem svijeta dolazi do vrlo teških vremenskih nepogoda u broju kakav nikad ranije nije zabilježen, te da će se to nastaviti događati i u buduće."

Dužnosnik administracije Conrad Lautenbacher, međutim, smatra da su optužbe na račun predsjednika Busha nepravedne: "Nitko u ovoj zemlji ne tvrdi da ne bismo trebali stabilizati ispuštanje stakleničkih plinova. Mislim da je središnje pitanje: kako brzo i kojim sredstvima? Treba znati mnogo stvari o samoj znanstvenoj podlozi tog problema prije nego što se donesu političke odluke, jer mnoge od tih odluka uključuju milijarde i bilijune dolara i u ekonomskim i u društvenim dislokacijama."

Što se tiče praćenja klimatskih uvjeta na Zemlji, gospodin Lautenbacher kaže da značaj takvog praćenja nadilazi same klimatske promjene, pružajući korisne informacije za čitav niz djelatnosti, uključujući poljoprivredu, šumarstvo, te, općenito korištenje tla. Washingtonski summit će imenovati radnu skupinu koja će započeti koordinaciju praćenja parametara okoliša, te pripremiti izvješće za drugi ovakav summit, već dogovoren u Japanu, slijedeće godine.

XS
SM
MD
LG