Linkovi

Američko gospodarstvo u drugom tromjesečju zabilježilo rast od skoro dva i pol posto (1/8/03) - 2003-07-31


Rast američkog gospodarstva u drugom je tromjesečju dostigao gotovo dva i pol posto – objavilo je ministarstvo trgovine. Takav stupanj rasta nije zabilježen već godinu dana. Ministarstvo rada je danas objavilo da je nezaposlenost, treći tjedan za redom, u padu.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) priopćila je da gospodarstva zemalja Europske unije bilježe postupni oporavak. Upozorava se, međutim, da iduće godine ne bi trebalo očekivati ekonomski rast veći od 2 posto.

… A u Hrvatskoj, ukupni inozemni dug na kraju prvog polugodišta iznosio je preko 18 i pol milijardi dolara. Kako javlja agencija HINA, to je blizu 3,2 milijarde dolara više nego na kraju prošle godine.

*******************************************************

Novog direktora zrakoplovne kompanije Alaska Air dočekalo je nekoliko ozbiljnih problema: gubici koji traju već tri godine zaredom, krivična istraga koju savezne vlasti vode protiv kompanije, te općenito teška situacija u poslovanju avio-prijevoznika u Sjedinjenim Državama. U rješavanju tih problema, novi se direktor odlučio na smanjenje troškova poslovanja za više od 300 milijuna dolara, te je najavio plan o povećanju broja destinacija Alaska Aira izvan područja Seattlea. Jedna od mjera štednje bit će – kako navodi agencija Associated Press – godišnje smanjenje plaća za 112 milijuna dolara.

/b>

Iz Londona vijest da je kompanija British Airways postigala dogovor s tri sindikalne organizacije svojih zaposlenika, koji su prošlog vikenda štrajkali i doveli do zastoja na londonskom aerodromu Heathrow. Kako je priopćeno, uposlenici Britisha su pristali na uvođenje elektronskog bilježenja dolazaka i odlazaka s posla. Novi bi sistem proradio 1.rujna.

Virginijska zrakoplovna kompanija US Airways uknjižila je u prošlom tromjesečju 13 milijuna dolara profita. Iako ne djeluje kao naročito veliki profit, iznos je vrlo značajan s obzirom da je u isto vrijeme prošle godine kompanija imala gubitak od 248 milijuna dolara.

Veću je zaradu ostvario ekonomični avio-prijevoznik ATA iz Indianapolisa - u drugom je tromjesečju zaradio 43 milijuna dolara, što je posebno značajno kada se uzme u obzir da je četiri kvartala zaredom ATA poslovao s gubitkom u ukupnoj vrijednosti od 185 milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG