Linkovi

Na fakultet - s bakom (31/7/03) - 2003-07-31


Kad je diplomirala na Sveučilištu Wisconsin, prije 44 godine, Sue Stone se radovala budućim ponovnim okupljanjima svog godišta. Ali, ni na pamet joj nije padalo, kao uostalom niti bilo kome drugome te generacije diplomaca iz 1959, da će se jednog dana naći u istim predavaonicama i dijeliti sobu u dormitoriju sa svojim unucima. A upravo to je ono što ovih dana ona i njezin suprug rade sa svoje dvoje osmogodišnjih unuka. I nisu jedini.

Dvodnevni skup, nazvan "Sveučilište baka i djedova", okupio je 250 sudionika – 116 baka i djedova i 130 njihovih unuka u dobi od 7 do 14 godina, koji su došli iz petnaest američkih saveznih država. Cilj skupa je, kako kažu organizatori, jačanje veza među generacijama, kao i upoznavanje djece sa studiranjem na fakultetu. Ovogodišnji skup već je treći po redu, a, sudeći prema interesu sudionika, lako bi se moglo dogoditi da se tijekom ljeta počnu održavati i dva takva okupljanja.

Sudionici, - bake, djedovi i unučad -, odaberu neki predmet koji će im biti A predmet, potom provedu 6 i pol sati u predavaoni i vježbaonicama, - ako predmet ima i praktični dio nastave -, te, na koncu, 'polože' ispit i dobiju odgovarajuću diplomu. Predmeti koji se nude obuhvaćaju zaista širok spektar interesa: arheologija, biotehnologija, likovna umjetnost, veterina, prehrambena tehnologija, i mnogoštošta drugo. Organizatori kažu da biraju predmete koji bi bili zanimljivi djeci, a nastavu drže predavači iskusni u predavanju djeci.

U vježbaonicama, dvije generacije vrlo dobro surađuju: oni koji pohađaju biotehnologiju, uče kako odvojiti DNK iz zrna žita; matematički razred koristi znanje baka i djeda kako bi izračunali koliko ima zrnaca čokolade u keksima; na nastavi fizičke kulture, obje generacije uče vještinu rukovanja lukom i strijelom. Organizatori skupa kažu da se djeca nevjerojatno brzo zainteresiraju za teme i način rada kakav se odvija na fakultetima. Neki od njih možda će, uvjereni su organizatori, upravo pomoću takvih susreta otkriti svoj budući poziv.

Za bake i djedove, ovo je iskustvo, kako kažu, dvostruko dragocjeno: s jedne strane, povezuju se sa svojim unucima od kojih često žive udaljeni i po koju tisuću kilometara; s druge strane, ti unuci dožive svoje djedove i bake u posve novom svjetlu, kao pojedince čiji opseg znanja i iskustva je daleko veći nego što se da naslutiti samim dolaskom na bakin ručak ili igranjem bejzbola s djedom.

XS
SM
MD
LG