Linkovi

SAD neće deklasificirati dijelove izvješća o terorističkim napadima (30/7/03) - 2003-07-30


Predsjednik Bush je izjavio kako neće deklasificirati dijelove kongresnog izvješća o terorističkim napadima od 11. rujna koji se odnose na navode da su pojedini Saudijci bili povezani s otmičarima.

Predsjednikov odgovor na saudijski zahtjev bio je odlučan. Napomenuo je da neće deklasificirati određene dijelove jer bi njihovo objavljivanje moglo zadati udarac trenutačnim istragama ili dovesti u opasnost provođenje rata protiv terorizma.

"Trenutno vodimo rat protiv al-Qaide i terorista i obznanjivanje tih dijelova izvješća od oko 900 stranica otkrilo bi naše izvore i metode."

Ove komentare američki je predsjednik iznio nekoliko sati prije negoli je saudijski ministar Saud Al-Faisal stigao u Bijelu kuću kako bi uputio posljednji zahtjev američkom predsjedniku. U razgovoru s novinarima nakon njihova razgovora zatvorenog za javnost, saudijski ministar je nazvao ovo izvješće sablažnjavajućim dokumentom u kojem se pogrešno optužuju saudijski pojedinci.

"Nemamo ništa za sakriti. Niti vidimo, niti nam treba zaštita."

Dok je ulazio u automobil ovaj je saudijski dužnosnik izjavio da je razočaram predsjednikovom odlukom, no odmah je dodao da razumije njegove razloge.

XS
SM
MD
LG