Linkovi

Korisna statistika na zabavan način (30/7/03) - 2003-07-30


Amerika je najveći svjetski potrošač energije – njezinih 280 milijuna stanovnika potroše je više nego više od tri milijarde stanovnika Indije, Srednjeg Istoka, Južne Amerike, Afrike, Jugoistočne Azije i Oceanije zajedno. Majušna državica Andorra nema poreza, nema nezaposlenosti, nema televizijsku postaju, ali ima najdužu očekivanu životnu dob s 83 i pol godine. Kanada ima najdužu obalu od svih zemalja svijeta, a Južna Afrika ima čak 11 službenih jezika. Sve to i još i više može se naći na web sajtu nazvanom NationMaster, pravoj riznici svih podataka za koje prosječni smrtnik niti ne zna da ih želi znati sve dok ih ne vidi napisane na zanimljiv način!

Postavljen na Internet u svibnju, NationMaster je zbirka inače vrlo suhih statističkih podataka o svim zemljama svijeta, iznesena na zabavan način. Kao takva, ona je sjajno pomagalo nastavnicima, učenicima, studentima, novinarima, pa i političarima ili svakome drugom tako želi zaozbiljno pogledati u statističko lice našeg planeta. Zasluga za taj web sajt posredno se može pripisati Američkoj središnjoj obavještajnoj agenciji, CIA-ji: kreator NationMastera Luke Metcalfe proveo je neko vrijeme proučavajući CIA-jin popularni web sajt "World Factbook", prije nego što mu je palo na pamet da bi činjenice iznesene na tom web sajtu bile mnogo upečatljivije kada bi ih se prikazalo vizuelno zanimljivije, i, gdje god je to moguće, u komparaciji između raznih zemalja. Rezultat njegovog rada je online baza podataka s više od pet stotina raznih statističkih usporednih alatki, koja raste iz dana u dan.

Glavna osobina ovog web sajta je mogućnost da posjetitelji momentalno izrade grafikone i numeričke tablice za bilo koji dostupni set podataka. Ukoliko korisnik sajta nema točno određeno pitanje, NationMaster nudi čitav niz preselektiranih "top grafikona", koji donose malo poznate, ali zanimljive podatke: od toga da na Uskršnjim otocima postoji jedan i pol televizor po svakom građanu, pa do oporezivih prihoda građana Vatikana – prosječno 232 tisuće 889 dolara po glavi. Dakle, bilo da nekoga zanimaju trivijalne zanimljivosti ili ozbiljna statistika, NationMaster već se pokazuje dragocjenim izvorom podataka. Adresa web sajta je: nationmaster.com

XS
SM
MD
LG