Linkovi

Nakon Tokija i Osake, europski gradovi najskuplji (29/7/03) - 2003-07-29


Europa spada u najskuplja područja u svijetu, kaže se u rezultatima najnovije ankete koju je provela ugledna londonska organizacija “Economist Intelligence Unit”.

Sedam od deset najskupljih gradova u svijetu nalazi se u Europi, kaže se u jučer objavljenom izvješću. Oslo je zauzeo treće mjesto na ljestvici najskupljih gradova. Medju prvih deset našli su se još i Zurich, Copenhagen, Ženeva, Pariz, Reykjavik i London. Tokio i Osaka i dalje su na čelu ljestvice, kao što je to bio slučaj u proteklih deset godina. Hong Kong je zauzeo peto mjesto.

Urednik ovog izvješća Bill Ridger, kaže da snažne europske valute, predvodjene Eurom, uzrokuju visoke životne troškove: "Utvrdili smo porast relativnih troškova života u zemljama euro-zone, u skladu s tim kako je Euro jačao prema američkom dolaru. Sve je postajalo skuplje. Iz istog razloga američki gradovi su padali na ljestvici najskupljih jer su se troškovi života u njima, s padom vrijednosti dolara, relativno gledano smanjili."

Grad New York je s desetog mjesta na ljestvici najskupljih gradova u svijetu pao na trinaesto. Latinsko-američki gradovi takodjer su pali niže zbog ekonomskih potresa u tom području. Mexico City se primjerice našao na 56-om, dok je brazilski Sao Paulo došao na 120. od ukupno 124 mjesta koliko ih ima na ljestvici. Teheran je i dalje najjeftiniji veliki gradu svijetu, s troškovima života koji ne dosežu niti četvrtinu onih u Tokiju.

U ovoj anketi stručnjaci “Economist Intelligence Unita”-a usporedjuju cijene velikog broja artikala – od kruha i mlijeka do automobila i cijena komunalnih usluga. Na temelju prikupljenih podataka sačine potom polugodišnje izvješće o troškovima života.

Poslovna klijentela koristi ove usluge kako bi mogla iskalkulirati dnevnice i životne troškove svojih djelatnika koji žive i rade u inozemstvu te članova njihovih obitelji.

XS
SM
MD
LG