Linkovi

Mahmoud Abbas u posjetu Washingtonu (29/7/03) - 2003-07-29


Izraelci i Palestinci napreduju prema miru. 25. srpnja Izrael je objavio da će ukloniti još neke vojne kontrolne točke koje Palestincima otežavaju odlazak na posao ili u škole. Izrael je također obećao da će na Palestinsku Upravu prebaciti veću odgovornost za sigurnost na Zapadnoj obali, kao i da će poduzeti daljnje korake ka uklanjanju naselja.

Na sastanku s predsjednikom Bushom, u Bijeloj kući, premijer Palestinske uprave Mahmoud Abbas rekao je da je odlučan prekinuti nasilje i terorizam protiv Izraela. To je ključno, kazao je predsjednik Bush, 'ne samo za Izrael, nego i za palestinski narod': "Osnovni razlog zašto sam voljan stajati sada, ovdje, s premijerom Abbasom jest moje uvjerenje da je on u tom smislu odlučan i predan. On razumije činjenicu koju i ja razumijem: teroristi uvijek i na svakom mjestu blokiraju želje onih koji strijeme miru i slobodi. Predanost borbi protiv terorizma i rezultati u toj borbi znatno će olakšati rješavanje teških pitanja, uključujući i pitanje židovskih naselja."

Ove fiskalne godine, Sjedinjene Države su Palestincima pružile gotovo 125 milijuna dolara pomoći. Po prvi puta, 20 milijuna dolara od te pomoći dano je izravno Palestinskoj upravi. Sjedinjene Države i Palestinska uprava također će osnovati zajedničku Američko-palestinsku radnu skupinu za ekonomski razvitak. Ta će skupina američkih i palestinskih dužnosnika biti zadužena za iznalaženje načina razvitka palestinske ekonomije i stvaranje radnih mjesta.

Predsjednik Bush je rekao da je 'ovo vrijeme otvorenih mogućnosti na Srednjem Istoku': "Narodi te regije računaju na svoje čelnike da iskoriste priliku, da se postigne mir i napredak. Previše godina i previše života potrošeno je neprijateljstvom i nasiljem. Palestinski narod, kao i drugi ljudi svugdje u svijetu, zaslužuju slobodu. Oni zaslužuju poštenu vladu. Oni zaslužuju mir."

Kako je to rekao predsjednik Bush, životi Palestinaca "poboljšat će se zahvaljujući viziji premijera Abbasa. A i arapske zemlje u susjedstvu shvaćaju da nasilje ne vodi ničemu osim bijedi i beznađu."

XS
SM
MD
LG