Linkovi

Pentagon odustaje od Internet-kladionice za terorističke napade (30/7/03) - 2003-07-29


Jedan od čelnih američkih senatora izjavio je da Pentagon odustaje od planiranog uspostavljanja Internet-kladionica, na kojima bi se zainteresirani kladili o vjerojatnosti terorističkih napada i atentata na Srednjem istoku. Predsjedatelj senatskog odbora za oružane snage, senator John Warner, priopćio je da je razgovarao s direktorom projekta o Internet-kladionicama, te da su zajedno zaključili da se od tog projekta treba odustati.

Pentagon je planirao uspostaviti online tržište prognozama, gdje bi anonimni spekulanti ulagali oklade na prognoze o terorističkim napadima, političkim atentatima i državnim prevratima. Recimo, ukoliko čvrsto vjerujete u biološki napad na Izrael ili mislite da su šanse da Sjeverna Koreja izvede raketni udar male, možete uložiti svoje opklade na vjerojatnost takvih događaja i, s vremenom, vidjeti koliko ste ispravno prognozirali.

Pentagon naziva svoju najnoviju ideju novim načinom predviđanja zbivanja i dijelom traganja za 'najširim mogućim novim načinima prevencije terorističkih napada'. Dvojica demokratskih senatora koji su izvijestili o tom planu, pak, nazivaju ga 'moralno ogavnim i grotesknim'.

XS
SM
MD
LG