Linkovi

Stan ili studentski dom? - 2003-07-29


Većina američkih škola dopušta stranim studentima da stanuju u studentskom domu, takozvanom dormitoriju, u okviru škole. To je najpopularniji način stanovanja studenata u Sjedienjneim Državama. Strani studenti mogu i živjeti odvojeno, u stanu koji nije u vlasništvu sveučilišta.

Mnogi strani studenti kažu da je studentski dom jeftiniji od vlastitog stana, te da nudi tiha mjesta za studiranje kao i prostore za društvene i sportske aktivnosti. Također, studentski domovi su u blizini mjesta koja studenti svakodnevno posjećuju kao što su knjižnica, kompjutorski centar i učionice. Uz to, zajedničko stanovanje im daje najviše mogućnosti da upoznaju ostale studente.

Studentski domovi znaju brojati od svega dvanaestak pa do tisuću studenata. Neki su dizajnirani kao niz višesobnih apartmana od kojih svaki ima nekoliko spavaćih soba, veliku dnevnu sobu i kupaonicu. U svakom obično stanuje šest ili više osoba. Ostali domovi sastoje se od niza soba uzduž hodnika u kojima obično stanuju po dva studenta. Na svakom katu je velika kupaonica za sve koji žive na tom katu a ponekad postoji i kuhinja za pripremu hrane.

Na većini sveučilišta žene i muškarci žive u istom domu, ponekad i na istom katu, ali obično ne i u istom apartmanu ili sobi. Većina sveučilišta ima također i odvojene domove za žene i muškarce.

Edward Spencer je upravitelj za stanovanje na Državnom politehničkom sveučilištu Virginije u Blacksburgu. On kaže da su neka sveučilišta spremna mijenjati pravila stanovanja da bi olakšala strancima boravak u domovima. Na primjer, njegova škola je zabranjivala uporabu svijeća u domovima, što je promjenjeno da bi strani studenti mogli održavati obrede tijekom kojih se one koriste.

Gospodin Spencer kaže da se strani studenti trebaju raspitati kod službenika sveučilišta prije nego što donesu odluku gdje će stanovati. Pitanja koja bi studente mogla zanimati su: može li sveučilište omogućiti posebnu vrstu prehane, može li student zahtijevati da živi sam u sobi, te postoje li zasebne kupaonice u studentskom domu.

Zanima li vas neka odreðena tema u vezi sa studiranjem u SAD-u, pošaljite nam e-mail na adresu: studijuamerici@glasamerike.com

XS
SM
MD
LG