Linkovi

Mesić odlikovao devet vijećnika ZAVNOH-a (29/7/03) - 2003-07-29


U povodu šezdesete obljetnice prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske, predsjednik države Stjepan Mesić odlikovao je Redom hrvatskog pletera devet vijećnika prvog zasjedanja ZAVNOH-a.

Ovom gestom šef hrvatske države nastojao je potcrtati antifašističke temelje hrvatske državnosti. Odlikovani vijećnici su Simo Todorović, Milka Livada, Ivan Krćelić, Marko Belinić, Šime Balen, Maurizie Moro Magišić, Milka Bogunović Lovrić, Ivan Kukoč i Savo Zlatić.

Odlikovani su za osobit doprinos razvitku i ugledu Hrvatske i dobrobiti njezinih građana. Predsjednik Mesić je podsjetio da su odluke ZAVNOH-a, najvišeg ratnog zakonodavnog i predstavničkog tijela Hrvatske koje je svoju prvu sjednicu održalo 13. i 14. lipnja 1943 u Otočcu i na Plitvicama, bile presudne za održanje hrvatskog državnog kontinuiteta unutar socijalističke Jugoslavije.

Odluke toga tijela, podsjetio je predsjednik Mesić, bile su presudne za ustavno pravne temelje suvremene Hrvatske. Mesić je uz ostalo tom prigodom kazao: "Sudjelovanjem u drugom svjetskom ratu na strani antifašizma, hrvatski su partizani dali doprinos kojim je očuvana državnost tijekom postojanja druge Jugoslavije. Federativni ustroj ove države, a posebice ustavna rješenja iz posljednjeg Ustava donesenog 1974. bili su temelj za stvaranje i priznavanje RH prilikom raspada Jugoslavije, agresije na Hrvatsku i domovinskog rata."

XS
SM
MD
LG