Linkovi

EU: Stopa smrtnosti od raka manja od očekivane (30/7/03) - 2003-07-29


U zemljama Europske unije sve je manje smrti od raka. Najnovije je istraživanje pokazalo da je 2000. godine zabilježeno 92.000 smrtnih slučajeva manje nego što su znanstvenici bili predvidjeli.

Europska je unija, naime, 1985. izradila petogodišnji plan borbe protiv raka, u okviru kojega je svaka zemlja-članica trebala smanjiti stopu smrtnosti od raka za 15 posto. Iako taj cilj nije postignut, Unija je uspjela smanjiti broj onih koji umiru od raka za 10 posto među muškarcima, te za 8 posto među ženama. Od svih zemalja Unije, 15-postotno smanjenje uspjele su ostvariti samo Luksemburg i Finska, a u Portugalu i Grčkoj, stopa smrtnosti od raka čak je porasla, unatoč planu. Stručnjaci ističu da je plan podbacio prije svega zbog problema pušenja.

U zadanom razdoblju je, naime, u svakoj zemlji znatno porasla stopa smrtnosti od raka pluća među ženama. Taj je porast iznosio od 8 posto u Britaniji, do 84 posto u Nizozemskoj. Općenito govoreći, u zemljama Unije pala je stopa smrtnosti od raka želuca, debelog crijeva i dojke, no porasla je za rak prostate.

Između 1995. i 2000. u zemljama Europske unije od raka je umrlo nešto preko 940 tisuća ljudi, iako su stručnjaci Unije prognozirali da će ih umrijeti više od milijun. Ove podatke objavio je Europski institut za onkologiju u Milanu.

XS
SM
MD
LG