Linkovi

Što mogu ponijeti sa sobom? - 2003-07-29


Što mogu nositi sa sobom?

Pet savjeta američke Carinske službe

1. Kad posjećujete Sjedinjene Države, nema ograničenja na iznos novca koji možete ponijeti sa sobom. Međutim, ukoliko nosite više od deset tisuća dolara gotovine ili u travellers čekovima, to morate prijaviti cariniku pri ulasku u zemlju. Propust da to učinite mogao bi rezultirati zapljenom vašeg novca. Ako dvije ili više osoba ispunjavaju zajedničku deklaraciju pri ulazu u Sjedinjene Države, trebaju prijaviti ukupan iznos novca koji nose sa sobom. Nije potrebno prijavljivati kreditne kartice.

2. Svaki posjetitelj može u Sjedinjene Države unijeti darova u vrijednosti od 100 dolara bez carine. Nakon toga carinska stopa na prvih tisuću dolara na darove iznosi 3 posto.

3. Putnici moraju biti svjesni da roba kupljena u duty-free shopovima ili u zrakoplovima ili na krstarećim brodovima možda neće imati duty-free tretman kad bude unesena u Sjedinjene Države. Općenito, carina će se zaračunati na više od jedne litre alkohola i/ili 200 cigareta ili 100 cigara. Veća količina alkohola i duhanskih proizvoda kupljena u zemljama Kariba ili američkim teritorijima kvalificira se za duty-free tretman.

4. Sva hrana mora se prijaviti pri ulasku u zemlju. Dok se mnogi prehrambeni proizvodi mogu unijeti u Sjedinjene Države, nužno je da budu podvrgnuti inspekciji kako bi se osiguralo da u njima nema insekata ili uzročnika bolesti. Propust da se prijavi neka hrana može automatski rezultirati njenom zapljenom – čak i u slučaju da postoje uvjeti za njezin unos u Sjedinjene Države.

5. Kubanske cigare i drugi proizvodi s Kube ne mogu se unositi u Sjedinjene Države ni za osobnu uporabu ni kao darovi za druge. Ostavite ih kod kuće kako biste izbjegli razočaranje ukoliko ti proizvodi budu zapljenjeni.

XS
SM
MD
LG