Linkovi

Povratak izbjeglica - jedan od glavnih testova Hrvatske (28/7/03) - 2003-07-28


Po pitanju povratka izbjeglica Hrvatska polaže jedan od najvažnijih testova za ulazak u Europsku uniju, kazao je u Splitu Peter Semneby voditelj Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Hrvatskoj. Novi prijedlog kaznenog zakona po kojem bi novinari mogli za svoje tekstove odgovarati i zatvorskim kaznama Semneby ocijenio korakom unatrag.

Voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj kazao je kako je bitno da Hrvatska Vlada riješi pitanje odštete za izbjeglice koji su ranije imali stanarsko pravo. Izrazio je sumnju u realizaciju tog pitanja na vrijeme i kazao “kako bi rezultati mogli biti manji od očekivanih jer vremena je sve manje do roka kada bi Europska unija mogla dati pristanak na ulazak Hrvatske u njeno okrilje.” Peter Semneby o tome kaže:

“Potrebna je snažna politička potpora glede povratka izbjeglica. Uz političku važna je i ekonomska komponenta. To su glavni aspekti koji su bitni u realizaciji vladinog poziva iz lipnja ove godine kada je premijer pozvao izbjeglice koje se žele vratiti u Hrvatsku. To mora biti provedeno brzo jer ne preostaje puno vremena za taj posao. U idućih nekoliko mjeseci taj će aspekt biti praćen o čemu će biti izviještena i komisija Europske unije, a sve u okviru hrvatskog projekta ulaska u Uniju”, ustvrdio je Semneby.

Voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby ustvrdio je da novi prijedlog kaznenog zakona koji se tiče medija predstavlja korak unatrag za hrvatsko pravosuđe:

“Zabrinuti smo zbog posljednjih najava u vezi promjena koje se odnose na članak 203. u svjetlu novog prijedloga Kaznenog zakona jer nema zaštitu kao što je imao stari zakon. Taj novi prijedlog predviđa kazne novinarima za klevetu zbog možebitnog narušavanja dostojanstva i časti osobe. Snažno predlažemo hrvatskoj Vladi da se odustane od takvih prijedloga. Naše je stajalište, kazao je Peter Semneby prvi čovjek OESS-a u Hrvatskoj, da kleveta mora biti izuzeta kao djelo koje se spominje u prijedlogu novog kaznenog zakona. Novinari u svome radu ne bi trebali riskirati kazne zatvora u duhu tog prijedloga. Kleveta može bit tretirana kao civilni proces, a ne kao kazneni odnosno kriminalni akt.”

Peter Semneby voditelj misije OESS-a u Hrvatskoj izvijestio je novinare kako postoje naznake da æe Vlada odustati od prijedloga spomenutog zakona.

XS
SM
MD
LG