Linkovi

Najavljene deportacije ilegalnih useljenika iz islamskih zemalja (28/7/03) - 2003-07-28


S naslovnice Washington Posta članak - "Useljenici se plaše deportacije nakon registracije". Uz vrlo malo pažnje javnosti, osim naravno u imigrantskim zajednicama, američka vlada radi na deportaciji najvećeg broja posjetitelja sa Srednjeg Istoka i drugih muslimanskih zemalja u povijesti Sjedinjenih Država - više od 13 tisuća od ukupno 83 tisuće muškaraca starijih od 16 godina koji su se se odazvali programu registracije u razdoblju od rujna prošle do travnja ove godine.

Kada su se spomenuti muškarci registrirali, pokazalo se da nekima dokumenti nisu u skladu sa zahtjevima Službe za useljavanje. Svi takvi, čak i oni kojima je postupak legalizacije bio u tijeku, sada su ili već deportirani ili ih to očekuje u najskorijoj budućnosti. Prema riječima jednog imigracijskog odvjetnika, kojeg citira washingtonski list, u jednoj će godini biti deportirano više muslimana nego u prethodnih deset.

Isto u Washington Postu, s domaće političke scene, članak o novoj, potencijalnoj riskantnoj predizbornoj strategiji demokratskih pretendenata na predsjedničke izbore sljedeće godine. Sve više govore o poreznoj problematici, ali s obratne strane od predsjednika Busha, predlažući povećanje poreza kao ključni dio svojih ekonomskih platformi. Kako je to formulirao bivši guverner države Vermont, Howard Dean: 'Većina Amerikanaca bi rado plaćala iste poreze kakve je plaćala u vrijeme predsjednika Clintona, ako bi uspjela dobiti natrag i tadašnju ekonomiju.'

A, najveći američki dnevni list USA Today pokazuje kako se i vrlo davnim skandalima može udahnuti novi život. Nakon tri desetljeća, skandal Watergate dobiva novu dimenziju izjavom jednog od osuđenih sudionika. Jeb Magruder, jedan od najviših suradnika tadašnjeg predsjednika Nixona, tvrdi da je predsjednik i znao i osobno naredio provođenje provale u sjedište demokrata, u zgradi Watergate. Svih ovih godina nisu nađeni dokazi za takvu tvrdnju, ali gospodin Magruder tvrdi da to nikada ranije nije rekao jer ga nitko tijekom istraga nije točno za to upitao. USA Today navodi i mišljenja nekih od vodećih povjesničara koji se bave američkim predsjednicima i koji tvrde da ovom svjedoku ne treba vjerovati. Kako je to argumentirao jedan od njih, 'to su samo dubiozne riječi osobe vrlo dubioznog karaktera'.

XS
SM
MD
LG